Administracions

La figura del defensor del ciutadà pren força al Maresme

Calella, Pineda i Tiana estan fent les gestions per nomenar o crear aquesta institució que permet vetllar pel bon funcionament de l'administració local

El càrrec el renova el ple cada cinc anys per una àmplia majoria

Els ciutadans que no s'han sentit ben tractats per l'administració local o tenen alguna queixa sobre alguns dels serveis que els presta el seu ajuntament es poden adreçar als síndics o defensors locals. Es tracta d'una institució que alguns ajuntaments han anat instaurant els darrers vint-i-cinc anys, amb l'objectiu de vetllar pels drets dels ciutadans. A Catalunya, són 43 sindicatures que presten servei a municipis que representen més de la meitat del territori. Els defensors miren de supervisar l'administració municipal, examinant i resolent les queixes que fan arribar els veïns, però també poden actuar com a mediadors sempre que les parts ho consentin o bé proposar fórmules de conciliació. “Té molt valor que els ajuntaments vulguin controlar el seu propi funcionament”, apunta Antoni Martínez, des del fòrum dels síndics i defensors locals, que s'encarrega de coordinar i facilitar la seva extensió al territori.

Al Maresme, fins ara, només hi ha quatre municipis que tenen defensor del ciutadà, però la figura pren força, ja que hi ha altres ajuntaments que tenen previst tenir-ne en breu. És el cas de Tiana, que està pendent de nomenar-lo, i Calella i Pineda, que n'està acabant de redactar el reglament, però ja tenen al cap la persona per ocupar el càrrec. Com recorda Martínez, per ser escollit i nomenat defensor local cal una àmplia majoria del ple de la corporació, davant el qual el síndic està obligat cada any a presentar l'informe de les seves actuacions.

Escoltar, informar i assessorar els ciutadans són els objectius, actuant de manera propera, amb objectivitat i transparència. A Mataró l'any 2001 es va crear la institució, que va ocupar Jordi Puigderrajols. El van seguir altres municipis veïns: Argentona, nomenant Mercè Balesa; Arenys de Mar, amb Manel Pou, i Vilassar de Dalt, amb Rosario Mariscal. Els càrrecs, que majoritàriament no són remunerats, tenen una durada de cinc anys. L'associació dels síndics locals treballa perquè la futura llei de governs locals obligui a crear aquesta figura en els municipis que superen els 15.000 habitants.

LA FRASE

Té molt valor que els ajuntaments vulguin controlar el seu propi funcionament
Antoni Martínez
gerent del fòrum dels síndics i defensors locals

LA XIFRA

43
ajuntaments són els que tenen defensors del ciutadà a Catalunya, quatre dels quals són del Maresme.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona