Administracions

La quota de jutgesses de pau més alta és a la demarcació

Amb gairebé un 30% de dones, és el percentatge més alt de Catalunya

Remarquen una sensibilitat pròpia en les funcions

La pandèmia augmenta el registre de defuncions en el balanç del 2020

Són 59 jutgesses titulars i 90 de substitutes d’un total de 212 jutges

Els jutjats de pau de les comarques gironines tenen el percentatge més alt de jutgesses titulars de Catalunya: un 27,83%, per davant de la mitjana catalana, que és del 26,5%, i dels jutjats de pau de la demarcació de Barcelona (27,62%), segons les dades facilitades per l’Associació Catalana en Pro de la Justícia. En total, el nombre de jutges de pau que hi ha a les comarques gironines és de 212 titulars i els seus 212 substituts. Amb tot, en termes absoluts, el nombre de jutges de pau homes és superior: 153 jutges i 59 jutgesses. Pel que fa als substituts, la diferència és menor però l’avantatge continua sent dels homes: 122 jutges substituts per 90 jutgesses substitutes. La figura del substitut és imprescindible en cas d’algun imprevist o baixa del jutge de pau titular. La jutgessa de pau de Salt, Francesca Terrón, una de les ciutats on des de fa gairebé trenta anys una dona ha ocupat aquest càrrec, tant la titular com la substituta, no percep que hi hagi una justícia de proximitat, concepte amb què defineix la funció que es fa en els jutjats de pau, en femení. “No em fixo si el jutge de pau és home o dona, sinó que tingui els mèrits adequats amb els coneixements i la informació que es necessiten per exercir el càrrec”, assenyala. Amb tot, sí que recalca que les jutgesses de pau tenen “una sensibilitat diferent”. Terrón posa en valor conceptes com ara l’empatia, el diàleg i el consens com a qualitats que ha d’exercir la figura mediadora en un conflicte.

“L’home bo”

Terrón recorda l’origen etimològic del jutge de pau vinculat a l’expressió “un home bo”, “un home amb sentit comú”. Com amb altres expressions del llenguatge, no s’ha considerat mai el terme “una dona bona”. Com en totes les feines i tasques professionals, explica la jutgessa de pau de Salt que cada dia demostren que són iguals, “tot i que la dona s’ha d’esforçar molt més, però no hi ha feines d’homes ni de dones, sinó tenir les capacitats per exercir les tasques”.

Francesca Terrón també és secretària general de l’Associació Catalana en Pro de la Justícia, una entitat sense afany de lucre que aplega els jutges de pau titulars, els substituts i els exjutges. Entre d’altres, promou activitats de formació a través d’un centre d’estudis i formació especialitzada per al col·lectiu. Terrón destaca que demanen als associats quines són les temàtiques i formacions que més els interessen.

En relació a la perspectiva de gènere en els jutjats de pau, remarca que, en l’última jornada de formació que han fet, s’ha abordat la diversitat de gènere, a partir de la llei trans aprovada al juny pel govern espanyol.

Abans de la pandèmia, des de l’Associació Catalana en Pro de la Justícia també es promovien congressos en què els jutges comparteixen experiències. La primera trobada, amb la participació del Departament de Justícia, es va fer el juliol del 2017 i hi van participar una trentena de jutges i jutgesses de pau de l’Alt i Baix Empordà, Gironès, Pla de l’Estany i la Selva.

La pandèmia de la Covid-19 ha marcat l’activitat dels jutjats de pau de la demarcació des del 2020. Així, les dades del balanç que publica anualment el Departament de Justícia mostren un augment del registre de defuncions. En conjunt i durant tot l’any passat, els jutjats de pau gironins van gestionar més de cent mil (104.967) actuacions.

Gestions telemàtiques

Respecte del 2019, tots els indicadors de l’activitat dels jutjats de pau de l’any passat han tingut una davallada important. En el cas dels jutjats de les comarques gironines, el descens és d’un 13,3%. L’excepció són les inscripcions i els certificats de l’àmbit de les defuncions fetes mitjançant el programa telemàtic Inforeg (gestió informatitzada del Registre Civil), de l’àmbit de les defuncions. L’increment de les gestions telemàtiques a través del programa Inforeg s’ha produït arran dels confinaments i les restriccions de mobilitat han provocat una menor presència del personal d’administració de justícia. En el cas dels jutjats de pau gironins, l’augment de la variació de la inscripcions de defuncions respecte del 2019 és del 11,76%, mentre que dels certificats de defunció l’augment és del 14,26%.

LES XIFRES

59
jutgesses de pau titulars
hi ha a les comarques gironines d’un total de 212. Hi ha 153 jutges


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona