Administracions

Els botellots, sense control

Mesures com el confinament nocturn o el tancament d’espais públics no aturen les festes il·legals a la Costa Brava

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni alerta que la situació és “inaguantable” i tanca les seves platges

La tempesta perfecta de les festes alcohòliques nocturnes colpeja la Costa Brava Centre. La pregunta ara mateix és si les mesures que s’han aplicat en horari nocturn per restringir la transmissió del virus de la Covid són efectives per aturar o combatre-les, o ajuden a traslladar la problemàtica. Una situació que posa al límit unes policies locals sense efectius suficients per abordar aquesta nova crisi d’ordre.

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, amb un darrer cap de setmana mogut, ha optat per tancar platges a la nit i demanar a Procicat la reimplantació del confinament nocturn al municipi. Ho fa davant la proliferació de festes alcohòliques, actes incívics i l’increment de la inseguretat. L’alcalde, Jordi Soler, creu que les dades d’aquest cap de setmana parlen per elles mateixes: grans botellots a la platja, diversos actes de vandalisme, sis robatoris, tres dels quals amb violència i amb cinc detencions; una actuació d’ordre públic per una baralla tumultuària de més de 200 persones amb quatre persones ferides, 26 persones identificades, la intervenció temporal de quinze ampolles d’alcohol i una denúncia pel fet de portar una arma prohibida. Soler diu que està “emprenyat” i sosté que els botellots i el “vandalisme gratuït” fan que la situació sigui “inaguantable i insostenible”. Per això l’alcalde demana que Calonge i Sant Antoni sigui altra vegada inclòs en la llista de municipis amb confinament nocturn.

Alcaldes, com els de Calonge o Palafrugell, són conscients que aquestes no són solucions definitives, però sí una eina per poder controlar el perímetre del seu municipi. Tot i això, amb moltíssimes dificultats.

A Palafrugell, un municipi també sense confinament nocturn com Calonge, amb les platges tancades i amb sancions de 900 euros, el problema ara es trasllada a espais interiors, amb aldarulls diaris i més importants el cap de setmana. “Des de la fi del toc de queda han augmentat considerablement els grups que organitzen festes, tant a la via pública com en cases particulars, amb els inconvenients que això provoca”, explica Josep Piferrer, alcalde de Palafrugell, que afegeix: “Amb els locals d’oci nocturn tancats, la festa s’ha traslladat al carrer. La policia ha multiplicat els efectius i tenim la col·laboració dels Mossos d’Esquadra.Portem més de cent denúncies posades. Esperem el retorn a una certa normalitat en els dies vinents.” A Palamós, amb toc de queda, l’alcalde, Lluís Puig, assegura: “Ara per ara no tenim problemes destacables, i les incidències que es poden produir es concentren bàsicament en cases particulars on es fa soroll i pel qual els veïns es queixen.”

Les mesures, el que provoquen, doncs, és que les festes es traslladin, sigui dins el mateix municipi o als municipis veïns. Un exemple el tenim a Mont-ras, també sense confinament, on també s’han donat festes alcohòliques, destrosses de mobiliari urbà, concentracions de grups de joves amb més de 100 vehicles o entrada il·legal a finques privades. L’Ajuntament alerta que moltes d’aquestes concentracions, a més, es produeixen en zones d’accés i proximitat al massís de les Gavarres, amb el perill d’incendi que suposa en una zona que és espai d’interès natural. Una dada: Mont-ras té al costat Palamós, que sí que té toc de queda, i aquest també connecta directament amb el passeig Marítim de Sant Antoni, municipi on no hi ha confinament, i on es fan grans concentracions nocturnes.

A l’Escala, per exemple, es concentren a la platja de Riells, especialment en els moments en els quals a Roses, pel nord, i Torroella, pel sud, eren a la llista –ara només hi queda aquest darrer–. Una situació difícil de controlar. A Blanes creuen que el confinament nocturn els ajuda. Amb tot, s’ha hagut de posar un contundent portal de ferro a l’accés a cala Bona, ja sigui per controlar-hi l’aforament de dia com l’accés de nit. Lloret de Mar, com Blanes, tampoc presenta gaires problemes, segons fonts municipals.

Criteris per a una llista
Castell-Platja d’Aro va aconseguir tornar a entrar a la llista perquè tots els municipis que l’envoltaven tenien toc de queda. A Calonge es dona un cas paradoxal. Connecta directament amb Palamós, que el té, i amb Vall-llobrega i Mont-ras, dues poblacions que per distància i volum no haurien de tenir-se en compte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona