Administracions

Salt important al Gironès amb la implementació del porta a porta a 14 municipis

Amb el nou contracte del servei de recollida de residus es vol assolir un 75% de reciclatge

En algunes localitats s’iniciarà el segon semestre d’aquest any

Catorze municipis de la comarca del Gironès implementaran al llarg d’aquest any el model de recollida de residus porta a porta. Es tracta d’Aiguaviva, Bescanó, Bordils, Campllong, Cervià de Ter, Flaçà, Fornells de la Selva, Juià, Llambilles, Quart, Sant Gregori, Sant Joan de Mollet, Sant Julià de Ramis i Sarrià de Ter. Només cinc municipis petits, principalment els que estan situats als extrems de la comarca, han volgut continuar amb el model de contenidors a la via pública: Canet d’Adri, Sant Andreu Salou, Sant Martí de Llémena, Viladasens i Sant Martí Vell, amb un model de contenidors en armaris tancats amb clau.

El Consell Comarcal del Gironès aprovarà les properes setmanes en un consell de presidència la licitació del nou servei de recollida de residus ja que el contracte anterior, que datava del 2010, es va acabar el desembre passat. La pandèmia ha fet endarrerir lleugerament la nova licitació. L’objectiu del nou contracte és assolir un 75% de reciclatge en els municipis porta a porta. El president del Consell Comarcal, Quim Roca, va destacar que amb aquest model es fa “un salt molt important” en millorar els índexs de recollida de deixalles en l’àmbit comarcal. “No sols hem de pensar que el model porta a porta garanteix uns millors índexs de reciclatge, també hem de pensar que és el millor model per impulsar accions contra l’emergència climàtica”, va assenyalar.

La implantació del nou model de gestió de residus del Gironès va començar el 2018 seguint directives europees i objectius ambientals que estableix l’Agència de Residus de Catalunya. S’han previst quatre fases per implantar el nou model: alguns municipis l’iniciaran el segon semestre d’aquest any i la resta faran el canvi a principis del 2022. Altres municipis com Llagostera, que fa el porta a porta al nucli urbà, opten pels contenidors amb control d’accés per als veïnats i urbanitzacions, mentre que Cassà de la Selva continuarà un temps amb contenidors a la via pública ja que encara té un contracte vigent municipal de recollida de l’orgànica i el rebuig. Es preveu, però, que en un termini de dos o tres anys, durant la vigència del nou contracte, aquestes localitats s’hi puguin afegir amb la idea que pràcticament tot el Gironès adopti el nou sistema de recollida de residus.

Model consolidat

Actualment, al Gironès la recollida porta a porta és un model consolidat a Celrà, al nucli urbà de Llagostera i a Vilablareix. Segons dades del 2019, aquests municipis encapçalen els índexs de recollida selectiva de la comarca amb un 92%, en el cas de Vilablareix; un 77%, en el de Celrà, i un 63%, en el de Llagostera. A Vilablareix, a més, hi ha un pagament per generació associat a la taxa de residus, en què cada habitatge paga individualment en funció de la seva participació en la recollida selectiva. A Girona hi ha el model porta a porta implantat en alguns barris com ara Sant Daniel, Campdorà i la Pujada a la Torrassa.

LA FRASE

Farem un salt molt important. El porta a porta garanteix uns millors índexs de reciclatge
Quim Roca
PRESIDENT del CONSELL COMARCAL DEL GIRONÈS

LA XIFRA

5
municipis
mantenen el model de contenidors a la via pública.

LA DATA

1.12.2020
és el dia
en què s’acabava el contracte comarcal de recollida de residus municipals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona