Administracions

El pressupost de la Diputació per al 2020 augmenta un 6%

Els comptes de la corporació i dels diversos organismes que en depenen s’eleven a 149 milions d’euros

Pugen les partides per a habitatge i per combatre l’emergència climàtica

“Mig milió d’euros seran per lluitar contra la pobresa energètica”

Les polítiques socials, les ambientals, la transparència i l’ajuda constant als ajuntaments. Són alguns dels eixos que s’han prioritzat en l’elaboració dels comptes de la Diputació de Girona per al 2020. El president de l’ens, Miquel Noguer (JxCat), i el vicepresident, Pau Presas (ERC), van donar a conèixer ahir quin serà el pressupost general per a l’any vinent de la corporació i dels organismes que en depenen. Pujarà a 149 milions d’euros: el total és, concretament, un 6% més elevat en comparació amb el d’aquest 2019, que ha estat de 141 milions.

Dins les àrees de la corporació mateixa, la despesa més alta es preveu per a la de Presidència (29%), seguida de la d’Hisenda, Administració, Promoció Econòmica i Cooperació Local (25%); la de Territori i Sostenibilitat (24%); la de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Educació (17%), i per al fons de contingència (5%). D’altra banda, la principal línia de subvenció serà per al pla de monuments, amb una previsió d’1.250.000 euros, i la inversió més destacada (5.657.000 euros) es destinarà a obres de millora i de manteniment de la xarxa viària de la Diputació.

També es va subratllar que 2,2 milions d’euros seran per a polítiques d’habitatge. Amb aquesta partida es vol continuar ajudant els ajuntaments de les comarques gironines en la creació d’un parc d’habitatge públic i en la promoció d’habitatge social. Noguer va assenyalar, de fet, que en aquest àmbit s’ha avançat molt, tenint en compte que al principi del mandat passat no existia una partida específica per a habitatge, i hi va afegir que la primera que es va formular va ser tan sols de 90.000 euros.

Una altra partida clau serà per lluitar contra el canvi climàtic. Augmenta en mig milió respecte al 2019, i el vicepresident va anunciar que es desplegarà un “pla de xoc”, amb “una clara aposta per les energies renovables, el reciclatge, l’eficiència energètica, l’autoconsum i el Pacte d’Alcaldes per l’Energia i el Clima”, i que “s’estan posant les bases per aconseguir una Diputació amb zero emissions de CO2”.

Cinc grans blocs

Pau Presas va explicar les línies estratègiques de treball que s’ha marcat el govern de la Diputació, en les quals també es veu cabdal “la resolució de la pobresa energètica, l’atenció a la gent gran i la promoció de la igualtat efectiva entre homes i dones”. Les noves actuacions que s’articularan en el pressupost del 2020 s’engloben en cinc grans blocs. El de transparència, participació i bon govern n’és un. Presas va indicar que, “seguint en la línia dels darrers mesos”, la Diputació continuarà assistint tots els municipis de la demarcació, apropant-s’hi i “escoltant totes les seves necessitats amb més transparència i comunicació mútua”.

Es posarà en marxa un nou cercador de subvencions, que permet consultar les atorgades per l’ens provincial i accedir-hi en temps real. També s’està elaborant un pla de govern que per primera vegada es farà públic, i que es concep com una eina de planificació i avaluació de la gestió de la Diputació. Així mateix, es mantindrà l’acompanyament als ajuntaments en el desplegament de l’administració electrònica i, juntament amb la Generalitat de Catalunya, es treballa per poder desplegar la fibra òptica a tota la demarcació de Girona.

El segon bloc és el de cooperació local i assistència als municipis. Es manté el fons de cooperació econòmic i cultural i, en aquest sentit, més de 25 milions d’euros van a parar directament als ajuntaments i als consells comarcals “per desenvolupar les polítiques i inversions que necessitin”. Paral·lelament, un tercer bloc fa referència a les accions en matèria social i mediambiental. A més dels 2,2 milions d’euros d’ajudes a les poblacions per a la creació d’un parc d’habitatge públic per atendre les necessitats de la ciutadania, es disposarà d’un nou pla d’habitatge per lluitar contra la pobresa energètica, amb 500.000 euros per promoure accions i millores a les localitats.

En el bloc de cultura, esports i educació, es va dir que la Diputació se sent “orgullosa” de donar suport a moltes iniciatives culturals i esportives. I, en l’apartat del desenvolupament econòmic del territori, hi ha línies de treball concretes per fomentar els comerços locals i impulsar els polígons industrials; es manté l’aposta per la promoció turística de la demarcació, mitjançant la tasca del Patronat de Turisme i la marca Girona Excel·lent, i es va recordar la voluntat que la Costa Brava sigui declarada reserva de la biosfera i es reconeguin així “les particularitats del nostre entorn privilegiat”.

LES FRASES

En polítiques d’habitatge s’ha avançat molt, ja que al principi del mandat passat no hi havia una partida específica en aquest àmbit
En la confecció del pressupost hi ha la incertesa de quina aportació provindrà del govern de l’Estat
Miquel Noguer
president de la diputació de girona (jxcat)
És clau la resolució de la pobresa energètica, l’atenció a la gent gran i la igualtat efectiva entre homes i dones
Pau Presas
vicepresident de la diputació de girona (ERC)

Nova línia de subvencions per a emergències

G.P

Miquel Noguer va qualificar el pressupost del 2020 de “realista i responsable”, dins del context socioeconòmic actual. El govern de l’ens (JxCat i ERC) portarà els comptes al ple d’avui per sotmetre’ls a aprovació. Noguer hi va afegir que es té la voluntat de mantenir “l’endeutament zero” de la institució, i va matisar que el pressupost s’ha fet de moment amb “la incertesa” de saber “quines seran les aportacions econòmiques de l’Estat”, “situades al voltant del 90%”.

Entre les novetats, hi ha la creació d’una nova línia de subvencions per a emergències i urgències. La dotació inicial és de 600.000 euros. Seran per atendre i ajudar els ajuntaments de municipis que visquin un desastre natural o una situació d’emergència i perill per a la salut pública. Hi haurà una convocatòria oberta tot l’any, que s’aprovarà pròximament. I, d’altra banda, es va afirmar que es continuarà tenint en compte especialment l’assistència als pobles petits de menys de 1.000 habitants, que són 130 dels 221 que hi ha a la demarcació.

Crítiques de l’oposició

El PSC va avançar que no donarà suport a aquests comptes. Denuncien, entre altres coses, que el pressupost de Dipsalut “és continuista” i no incorpora cap de les aportacions en infància, suport a les dones, atur i convivència que van fer arribar a l’equip de govern. Així mateix, la diputada de la CUP, Laia Pèlach, va anunciar que el seu vot serà negatiu. Lamenta que la presència d’una força d’esquerres al govern no hagi fet modificar “gairebé gens la distribució de recursos entre àrees”. “L’augment en habitatge, emergència climàtica i acció social és insuficient i representa una part molt petita del pressupost total”, hi afegeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona