Administracions

La Comissió Jurídica Assessora diu que Endesa no ha de cobrar per Fonteta

L’òrgan consultiu de la Generalitat respon a l’Ajuntament que el termini per reclamar prescrivia al cap d’un any de les ordres d’enderroc de la subestació elèctrica

La Comissió Jurídica Assessora (CJA) de la Generalitat ha conclòs, en un dictamen recent, que “és procedent desestimar la reclamació de responsabilitat patrimonial instada davant l’Ajuntament de Forallac per la mercantil Endesa Distribución Eléctrica, SLU”, arran de la sentència de desmantellament de la subestació de Fonteta. L’argument de la resolució, que no és vinculant però sí que té pes jurídic, és que “les pretensions indemnitzatòries contra l’administració estan sotmeses al termini de prescripció d’un any”.

Endesa va reclamar quan feia un any que havia finalitzat el desmantellament, certificat notarialment el 25 de maig del 2017. L’elèctrica va cursar per via electrònica, el 29 de maig del 2017, una reclamació de responsabilitat paral·lela contra la Generalitat i el municipi, per un import de 7,4 milions en concepte de danys i perjudicis. Però la CJA entén que, a banda que passaven quatre dies del termini, aquest ja hauria començat a córrer quan es van dictar les sentències fermes d’enderroc, el 2011 i 2012. El litigi encara va durar fins aquest mateix any, però sense alterar el fons de les primeres sentències, que manaven l’enderroc.

L’òrgan oficial, amb caràcter consultiu, s’ha pronunciat a instància de l’alcalde, Josep Sala, que entén, a més, que seria la Generalitat, com a administració superior que visava els tràmits i fins i tot havia esmenat el planejament, i que el municipi s’havia limitat a concedir llicències d’obres com, d’altra banda, li ordenava la llei. La CJA, però, no ha entrat a valorar aquesta qüestió, i ha deixat la porta oberta a pronunciar-se només en el moment i supòsit que se li demanés en el futur.

LA XIFRA

7,4
milions
és l’import reclamat per Endesa a la Generalitat pels costos d’haver de desmantellar la instal·lació.

LA DATA

29.05.17
Endesa
va registrar a l’Ajuntament, un mes després d’un correu administratiu, la demanda, anys després de les sentències que ordenaven l’enderroc.

Un litigi soterrat que ERC ha desenterrat

La reclamació d’Endesa contra la Generalitat i el municipi pels perjudicis d’haver de desmantellar la instal·lació ha anat avançant de manera discreta, i esgotada la via administrativa, sembla probable que acabarà als tribunals. La pugna jurídica fins ara ha estat força discreta, i la portaveu de Tots Som Forallac-ERC, Marta Puig, la va desenterrar la setmana passada, a través d’un comunicat en què demanava “el cost de la mala gestió política que acaba pagant sempre el veí”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona