Administracions

Figueres vol competències per controlar locals públics

El govern porta al ple d’avui l’assumpció d’aquestes prerrogatives, actualment en mans de la Generalitat

Per l’alcalde, Jordi Masquef, és un pas clau per lluitar contra els bars conflictius

“Demanem la transferència completa d’aquestes competències. L’Ajuntament és qui està sobre el terreny, sabem on són i quins són els locals conflictius que creen problemes, mentre que la Generalitat és una administració massa allunyada per a aquests temes”, diu l’alcalde, Jordi Masquef. El ple d’avui a Figueres tindrà entre els punts de l’ordre del dia la proposta d’assumir des de l’administració municipal totes les competències d’inspecció i sanció dels establiments oberts al públic, espectacles públics i activitats recreatives sotmeses a llicències municipals. A la pràctica significarà que l’Ajuntament tindrà més prerrogatives per controlar bars conflictius, sancionar-los i fins i tot, si cal, tancar-los. Des que ha arribat a l’alcaldia Masquef no ha deixat de repetir que aquest aspecte és clau per a “la croada” contra l’incivisme i la inseguretat a la ciutat. Aquest punt s’haurà d’incorporar a la sessió per via d’urgència i sotmetre’l a votació. Una urgència que justifica l’alcalde perquè diu que aquest dossier ha estat massa temps encallat.

De fet, l’Ajuntament ja va tramitar aquesta petició el juny del 2017, però la Generalitat va considerar que no s’havia seguit el procediment correcte: inicialment es demanava la “delegació” d’aquestes competències, però per tenir tota la potestat d’inspecció i sanció de locals, calia demanar “l’assumpció” total d’aquestes competències. Per aquest matís es reinicia l’expedient. Un cop això hagi estat aprovat pel ple, l’alcalde confia que només serà qüestió d’algunes setmanes perquè la Generalitat faci el traspàs i l’Ajuntament pugui actuar.

Més personal

En l’expedient la Generalitat també demana a l’Ajuntament que justifiqui la sostenibilitat de la seva petició, econòmicament i en personal. Segons Masquef, això no ha de ser cap problema perquè les noves tasques seran assumides per un tècnic que ja forma part del personal municipal i s’hi incorporaran dues persones més, el cost de les quals s’incorporarà en el pressupost.

En espera de disposar d’aquestes competències, l’Ajuntament, amb la Guàrdia Urbana, ja va fent controls en diversos locals. Els dispositius es fan amb tècnics municipals, i en una nit s’han arribat a sumar fins a catorze infraccions administratives entre dos locals. Els controls es poden iniciar a partir de queixes de veïns, com ara una queixa per soroll, o mancances en les instal·lacions, però es detecta també la presència de drogues o de frau elèctric en algun cas. Amb les noves competències es tancarien aquests locals? “Com a mínim començarem a sancionar-los, i si hi ha reincidència tindrem les eines per tancar-los” respon l’alcalde.

LES FRASES

L’Ajuntament està sobre el terreny, sabem on són els locals conflictius, mentre que la Generalitat en aquest cas és massa allunyada
.
Tenir aquestes competències és clau per a aquesta croada contra l’incivisme i la inseguretat
.
Jordi Masquef
Alcalde de figueres


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona