Administracions

Societat

Barcelona assaja un horari flexible a les escoles bressol

El govern de Colau reduirà la ràtio d’alumnes en 18 llars d’infants municipals de barris en situació vulnerable

L’essència del sistema de tarifació social introduït durant aquest curs es mantindrà

L’Ajuntament de Barcelona prepara un conjunt de canvis en el seu model d’escoles bressol que es començaran a implantar, de manera progressiva, a partir del curs vinent. Un d’aquests serà la modificació dels horaris d’aquests equipaments per facilitar la tan anhelada conciliació familiar i laboral, i que s’experimentarà en una prova pilot en una llar d’infants ara en construcció, l’Aurora, al barri del Raval. La iniciativa consistira a oferir als pares la possibilitat d’inscriure la canalla en grups, més o menys flexibles, que estaran distribuïts en franges de matí i tarda, entre les 9 del matí i les 7 de la tarda. Actualment, l’activitat d’aquests equipaments s’acaba a quarts de cinc.

A falta de concretar la mesura, hi haurà, però, alguns condicionants a tenir en compte. Un és que els nanos “no es podran estar més de sis o set hores” a l’escola bressol, tal com recalca el comissionat d’Educació, Miquel Àngel Essomba. És a dir, adaptar horaris no equivaldrà a ampliar-los. L’altre és que, a l’hora de triar-los, aquests no podran afectar als àpats o la seva subsegüent migdiada. D’entrada, l’Ajuntament de Barcelona vol ser caut a l’hora d’introduir la mesura, ja que primer vol veure quina acceptació té i quins resultats dona a l’Aurora. En el cas que l’avaluació sigui positiva, s’ampliarà el seu abast a partir del curs 2019 i es prioritzaran els centres infantils de nova planta.

Mentre això no passa, el govern de Colau anirà fent altres passos per anar definit un nou model educatiu d’una etapa, la de 0 a 3 anys, que es considera determinant. En aquesta línia, en la mateixa llar d’infants que s’ha d’inaugurar al Raval s’obrirà un espai socioeducatiu on les famílies dels infants podran rebre assessorament en matèries com ara serveis socials o salut.

Una de les altres qüestions troncals que s’esmenaran, i que ocupa un lloc destacat en el relat polític de BComú, són les ràtios actuals entre mestres i alumnat. Es revisaran les de les 98 escoles bressol que són de titularitat del consistori, però amb vista al setembre del 2018 ja es corregiran, a la baixa, les de 18 que estan en territoris on ja treballa el pla de barris. Parlem, concretament, del Raval, el Gòtic, la Marina, Trinitat Vella, Baró de Viver, Bon Pastor, Sant Genís, la Teixonera, el Besòs, Trinitat Nova, Roquetes, Vallbona, Torre Baró i Ciutat Meridiana. Així, en el cas de les aules de P0 l’indicador de referència es mantindrà en set infants, en les de P1 passarà de 13 a 11 i en les de P3, de 20 a 18.

Pel que fa al model de tarifació social que l’executiu de Colau ha introduït aquest any, i que ha suscitat crítiques entre algunes associacions de pares o partits de l’oposició, no experimentarà canvis doctrinals. Això vol dir que els preus continuaran lligats al nivell de renda de les famílies. El consistori defensa, això sí, que si rep més recursos podrà reduir l’aportació de les famílies a la tarifa. Un missatge que s’interpreta com un toc d’atenció a la Generalitat, que té congelada la seva aportació a les llars d’infants.

LA FRASE

Volem un model on aquests equipaments siguin cada cop menys escolars per ser més educatius
Miquel Àngel Essomba
comissionat d’educació de l’ajuntament de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona