Administracions

policial

desallotjament

Operació per desallotjar el bloc ocupat a Sant Antoni

màfia

El bloc es va ocupar ara fa dos anys a través de la venda fraudulenta de claus

L’operació s’ha fet per odre judicial i ja s’han tapiat portes i s’han instal·lat alarmes i càmeres

Només quatre famílies es van presentar ahir a Serveis Socials

Una espectacular operació policial va dur a terme ahir el desallotjament de bona part dels pisos del bloc de l’avinguda Catalunya de Sant Antoni de Calonge, que feia dos anys que estaven ocupats, després d’una entrada massiva –vegeu peça– orquestrada per una màfia que venia les claus per accedir-hi. Ha estat una operació conjunta entre Mossos d’Esquadra, de l’àrea regional de recursos operatius (ARRO), i agents de la policia local.

Els agents, per ordre dels jutjats d’instrucció número 1 i 2 de Sant Feliu de Guíxols, van desallotjar 21 de les famílies que ocupaven 34 dels 54 habitatges que té aquest bloc, situat al número 20 de l’avinguda. L’operació es va dur a terme sense cap tipus d’incident.

Aquesta vegada, i novament, la comunitat de propietaris va optar per tornar a posar vigilància i es va fer un pas més perquè es van tapiar tots els pisos als quals es va poder tenir accés –alguns continuen ocupats perquè el recurs judicial encara no s’ha resolt–; també es col·locaran alarmes i càmeres i es faran taques de neteja, com ara a la segona planta de l’aparcament soterrani, que està embassat amb aigües fecals. Novament també s’ha tallat la llum dels comptadors de les companyies de llum, aigua i gas.

Un cercle viciós

Un representant de la comunitat de propietaris va explicar que durant aquest temps algunes de les persones que van entrar a través de la màfia que els va facilitar l’accés han revenut les claus a altres famílies. Algunes situacions són dramàtiques perquè hi ha famílies que han vingut del Marroc per buscar feina i que, en no tenir un contracte laboral, no podien accedir a cap lloguer, com és el cas de Jmili Zouhir i la seva família. Els preus, i segons fonts de la comunitat, voltaven en la revenda els 500 euros. Una situació complexa perquè fins i tot els propietaris havien renunciat a llogar o anar-hi. La comunitat de propietaris explica que a les quatre plantes hi havia de tot i fins i tot estaven especialitzades; des de tràfic de drogues fins a prostitució, a més d’episodis de violència.

L’Ajuntament ha obert l’Oficina de Serveis Socials de Sant Antoni. Ahir es va atendre quatre famílies però, tret d’una que es podria resoldre, la resta no estaven empadronades a Calonge, sinó a Palamós o Platja d’Aro.

LES XIFRES

21
famílies
van ser desallotjades de 34 dels 56 pisos que té aquest bloc. L’ocupació és va fer massivament el 2015.
500
euros
és el preu que cobrava la màfia per vendre les claus. Aquests s’han revenut i un dels darrers, per 250 euros.

A la Bisbal un estudi confirma una setantena de pisos ocupats

Joan Trillas

L’ocupació massiva del bloc de Sant Antoni de Calonge, aquí amb la implicació directa d’una xarxa mafiosa que va oferir per un preu les claus dels pisos, no ha d’amagar la problemàtica de famílies que viuen en una situació de precarietat i que, com en aquest cas, cauen en aquesta xarxa. Aquest seria el cas de Jmili Zouhir, que va recomprar les claus ara fa un mes i mig sense ser conscient de la situació del bloc: “Hem vingut a buscar feina durant la temporada d’estiu, però ara em trobo al carrer; no sé què farem, però aquesta no és la vida que volem”, es va lamentar ahir.

Un estudi a la Bisbal

Per tenir una idea de la situació en la qual es troben moltes poblacions, la Bisbal d’Empordà en pot ser un exemple. L’àrea d’Acció Social i Ciutadania de l’Ajuntament va enllestir al febrer un estudi dels habitatges buits del municipi. Aquest treball va permetre detectar 67 ocupacions, 41 de les quals havien estat confirmades per la Policia Municipal arran d’inspeccions sobre el terreny.

L’estudi és molt ampli, però una de les dades rellevants és que les xifres difereixen substancialment de les de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. D’acord amb aquestes dades, el total d’habitatges provinents d’un procés d’execució hipotecària és de 319, i en canvi el registre d’habitatges buits i d’habitatges ocupats sense títol de la Generalitat de Catalunya estableix per contra 102 propietats d’entitats financeres.

El cens de l’any 2011 comptabilitzava un total de 5.105 habitatges al municipi, 661 dels quals estaven buits. El nombre total d’habitatges provinents d’execucions hipotecàries suposa un 48,26% del total d’habitatges buits. De l’anàlisi de les dades, com el posterior estudi sobre el parc d’habitatges buits provinents d’execucions hipotecàries, aquestes permetrien cobrir gairebé un 50% de la totalitat dels habitatges buits de la Bisbal d’Empordà.

Últims exemples

En el cas de la Bisbal, en els últims mesos s’han donat diversos casos que han transcendit a l’opinió pública, com ara l’ocupació d’un bloc del carrer Morró, amb els problemes de convivència amb veïns de l’immoble. Al març es va tallar el subministrament elèctric a tretze famílies que tenen ocupat un bloc de pisos situat al número 7 de la plaça Pere Lloberas. Van fer-ho tècnics de la companyia Endesa acompanyats de Mossos d’Esquadra. Aquí el tall es va dur a terme perquè des de l’ocupació, el 2014, disposava d’un comptador d’obra, però ara ha finalitzat el contracte amb la promotora.

Una espectacular ocupació massiva de pisos que dura des del 2015

El 2015 es va iniciar a Sant Antoni de Calonge amb una massiva ocupació d’un bloc de pisos situat a l’avinguda de Catalunya, número 20. Va ser una operació totalment planificada perquè els ocupants van arribar massivament a l’edifici, hi van entrar de cop portant fins i tot ja els matalassos. L’acció va ser tan contundent i ràpida que pràcticament ningú se’n va adonar fins que ja va ser massa tard. En aquell moment, la majoria dels ocupants va ser persones d’origen magribí que es van instal·lar a l’edifici accedint-hi sense haver de forçar cap dels panys d’entrada perquè disposaven –segons van assenyalar en el seu moment ells mateixos– de l’ajuda d’uns “operaris que tenien les claus per poder-hi entrar”. En aquell moment es van identificar 22 persones, 14 de les quals, calongins. Però amb els anys han anat variant; molts han marxat venent-se les claus. El preu va de 500 a 250 euros.

El maig del 2016 responsables de les companyies d’aigua i electricitat, sota la vigilància de la policia local i els Mossos d’Esquadra, van desconnectar una vegada més els serveis a habitatges del bloc ocupat. A més, la comunitat de propietaris va optar com ara per contractar un servei de seguretat privat, que mantindria la vigilància, però va servir de ben poc fins no disposar de la resolució judicial de desnonament.

L’edifici es va construir l’any 2009, però la promotora, Proclub Grup Immobiliari, va caure en concurs de creditors el novembre del 2011, quan s’havien venut únicament una dotzena de pisos. Una bona part dels pisos venuts s’ocupaven durant la temporada d’estiu, mentre que la resta dels habitatges estaven buits abans de l’entrada massiva. Al llarg d’aquests anys els llogaters legals han anat marxant. Fonts de la comunitat van explicar ahir que precisament ara fa un temps un família magrebina que tenia llogat legalment un pis va optar per marxar veient les difícils condicions per viure-hi, com ara perillositat i baralles, a més de condicions de salubritat deficients.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona