Urbanisme

Urbanisme posa condicions al projecte eòlic Galatea

És la primera de les infraestructures d’aerogeneradors proposades a l’Alt Empordà que se sotmet al sedàs de la Comissió Territorial

L’ens conclou que cal “minimitzar” impactes de camins i edificacions, i reclama més informes a banda de l’avaluació ambiental

La Comissió Territorial d’Urbanisme (CTUG) de la Generalitat conclou que cal “minimitzar” aspectes del projecte de parc eòlic Galatea, presentat per Enel amb la instal·lació prevista de nou aerogeneradors –amb 49 MW de potència– dins del terme municipal de la Jonquera. L’ens va emetre ahir el seu primer informe en la tramitació del parc, “un primer pas”, pel director general d’Urbanisme, Agustí Serra, per al primer dels projectes d’eòlica a l’Alt Empordà –i a les comarques gironines– que arriba a la fase decisiva del sedàs de la comissió, i amb l’oposició del consistori afectat i altres municipis de la zona, veïns i entitats ecologistes capitanejades per l’Iaeden en contra.

El cap territorial d’Urbanisme a la vegueria, Jordi Domènech, va admetre que l’informe ha tingut presents les nombroses al·legacions presentades, que adverteixen que el parc és una mena de punta de llança que aplanaria el camí per a la proliferació d’altres projectes –Cronos i Zeus, de la mateixa companyia–, que aprofitarien la infraestructura de connexió a la MAT.

Calen més informes

Serra i Domènech van admetre que la ponència que supervisa projectes de renovables va elevar la proposta a la CTUG, però que al marge dels informes preceptius de diverses administracions i instàncies encara pendents, com ara els de compatibilitat paisatgística i l’avaluació de l’impacte ambiental.

També hi han prescrit, per exemple, “reduir l’impacte previst en l’obertura de nous camins, desmunts i terraplens” –per al transport, muntatge i manteniment de les turbines– o de les edificacions proposades a l’estrictament necessari, en una zona on el planejament municipal de la Jonquera les prohibeix de manera explícita.

LA XIFRA

49
MW
de potència eòlica instal·lada proposa Enel per al parc Galatea, just per sota dels 50 que fan la Generalitat competent per autoritzar-lo.

Vistiplau al nou POUM de Verges, retallat

En l’ordre del dia, dens, de la primera reunió de la CTUG passat l’estiu, un dels punts destacats era el llum verd a l’aprovació provisional del nou planejament municipal (POUM) de Verges, en què s’ajusten espais públics i lliures dins de la trama urbana i es manté com a sòl no urbanitzable un sector que tenia expectativa de ser activat. També s’ha revalidat el pla especial de protecció de S’Agaró Vell, que havia quedat suspès per una sentència del TSJC el 2019, per avançar en aspectes com ara la reforma de carrers, serveis i espais públics amb més prioritat per als vianants. I s’accepta la proposta de l’Ajuntament de Tossa per destinar el sector de Can Truges a aparcament i la construcció d’un tanatori, en espera de l’informe d’inundabilitat que haurà d’emetre l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT