JOSEP HERNÀNDEZ CASANOVAS

PATRÓ MAJOR DE LA CONFRARIA DE PESCADORS VERGE DEL CARME DE MONTGAT- EL MASNOU- PREMIÀ DE MAR

«És la festa de qui estima el mar»

Els pescadors de la confraria Verge del Carme de Montgat apleguen professionals dels ports de Premià de Mar i el Masnou. Tenen una trentena de barques que pesquen a la costa del Baix Maresme i junts celebren la festa del Carme.

– Com es presenta la celebració d'aquest any?

– «Demà dissabte, al port de Premià hi haurà sardinada al matí i a la tarda (19.45 h) sortirà en processó del port de Premià la imatge de la Mare de Déu. Arribarà al port del Masnou per recollir les embarcacions que s'hi incorporin i la processó prendrà rumb cap a Montgat. Cap a les 9 del vespre es descarregarà la Verge del Carme a la platja, les campanes repicaran i el mossèn de la parròquia de Sant Joan farà la benedicció. Començarà així la processó cap a l'església, on diumenge hi haurà missa.»

– Sempre han celebrat la processó d'aquesta manera?

– «Com a mínim des de fa 29 anys, que són els que fa que sóc patró major, però hi ha documents del pòsit de pescadors que daten del 1675.»

– Hi continua havent tanta participació com abans?

– «Fa quatre dies érem 60 barques al pòsit ara només en quedem 30. Baixa l'ofici, baixa el peix i no hi ha continuïtat. Pel Carme surten a la mar moltes embarcacions, iots esportius, barques petites... però el dia a dia del pescador és molt dur.»

– Aquests dies s'ha de deixar la feina a banda...

– «És el dia de la nostra patrona, de qui ens guia, és la festa del poble i de tots els que estimem el mar.»

– Quina embarcació porta la Verge?

– «Fins fa tres anys la portava jo, però ara va a la barca del segon, d'en Martí. Ja tinc 73 anys i se'm fa difícil el moment en què el vaixell amb la marededéu ha d'entrar a la sorra.»

– Certament, sembla complicat.

– «Porto una barca de vuit metres i l'última vegada, en voler baixar la imatge a la sorra, vaig estar a punt de tenir un accident greu.»

M. JOSÉ RODRÍGUEZ



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.