Societat

La contraportada

Essències de Besalú

Es posa a la venda un joc de taula en què els participants han de superar preguntes sobre la història, el patrimoni i les tradicions d'aquest poble

Els besaluencs de tota la vida que vulguin posar a prova els seus coneixements sobre el seu poble, així com qualsevol que tingui curiositat pel passat i el present de l'antiga vila comtal garrotxina, disposen ara d'una bona pedra de toc. A més, com que es tracta d'un joc, s'ho passaran bé. Almenys aquesta és la intenció del creador de Besalú en joc, Germán Mas: difondre la història, el patrimoni i els costums de Besalú d'una manera amena.

Es tracta d'un joc de taula adreçat a més grans de sis anys en què fins a sis jugadors competeixen per fer més de pressa el trajecte imaginari pel barri vell, entre el pont fortificat i la plaça de la Llibertat, a base de superar preguntes. “Quin jardí hi ha al costat del Molí?”, es demana, posem per cas, i el participant ha de triar entre tres respostes possibles: “De la ratafia, l'anella verda o de la Maria.” Una altra: “Quines relíquies es veneren a Sant Pere? les relíquies d'un veí, del comte Tallaferro o dels sants Prim i Felicià?” I així, fins a 320 qüestions que, a la llarga, es podran ampliar amb extensions temàtiques, segons va anunciar Mas. La fitxa de cada jugador és una figura que evoca la impressionant història de Besalú – el comte Tallaferro, la seva dona Tota, el trobador Ramon Vidal i un jueu, que simbolitza el llegat que la cultura jueva ha deixat al municipi– i les tradicions –un manaia i un estaferm–. El tauler és de roba, com el recipient on guardar-ho tot, a fi que sigui més còmode de dur d'un lloc a l'altre. L'autor el va presentar ahir a la premsa, en companyia de l'alcalde, Lluís Guinó. La iniciativa és privada, però com que pot ser un excel·lent material turístic, l'Ajuntament li dóna suport fent-ne difusió i comprant-ne dos exemplars per a l'escola. Aquest dissabte a les vuit del vespre es presentarà al públic en general, a la Cúria Reial. De moment n'ha sortit l'edició en català, però aviat també n'hi haurà en castellà, anglès i hebreu (els israelians són els visitants estrangers més nombrosos). Es pot trobar en alguns establiments de Besalú, Banyoles i Girona. Val 38 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.