Societat

Si no véns, avisa

Els Castellers de Gràcia usen un programari que facilita fer les pinyes i els troncs

L'afluència als assajos i a les diades creix

El món dels castells ja fa temps que utilitza les tecnologies digitals per apropar-se a la ciutadania. La majoria de colles tenen web, Facebook, Instagram i Twitter, entre altres xarxes socials. És la modernització de l'antic taulell que hi havia als locals de les formacions per informar els seus membres de les diferents activitats. El que encara no és tan habitual són les aplicacions per a mòbils. I menys si aquestes són per millorar l'organització interna de l'entitat. Els Castellers de Vila de Gràcia n'han presentat una en què els seus membres poden avisar amb antelació si assistiran o no als assajos i a les actuacions amb l'objectiu de facilitar la tasca de la junta tècnica. El seu nom és APPsistència.

Els de can Mussons van decidir el 2015 apostar pels avantatges que proporcionen les TIC per millorar l'organització de l'entitat tant a nivell tècnic com administratiu. La idea i el disseny de l'aplicació van ser de l'informàtic i membre dels graciencs Àngel Caselles: “Quan vaig entrar a la tècnica vaig veure la manera com treballaven. L'assistència dels castellers es registrava en un paper, i aquest, amb la informació que tenia, acabava a la paperera. La idea sorgeix d'intentar aprofitar la informació.”

Casellas va desenvolupar un programari que permet al cap de colla i de pinyes conèixer quins membres són presents a l'assaig, les seves posicions i si assistiran a les properes diades. Quan els castellers arriben al local s'han d'apuntar en una tauleta digital. Però des del mes de març la logística ha millorat. Amb l'aplicació es pot fer des de qualsevol lloc i hora, cosa que facilita la planificació i agilitza les execucions: “Amb aquesta eina traiem molt de suc al temps d'assaig: muntem les pinyes més ràpid i fem més proves.”

El registre d'assistència ha tingut un altre efecte positiu: ha incentivat la participació. I ho ha aconseguit, d'una banda, pels avisos que els castellers reben al mòbil recordant les cites –“pot venir de deu persones per tirar un castell”– i, de l'altra, fomentant “un punt la competència”. L'aplicació ordena els castellers per posicions i per percentatge de presències. Això permet a la junta tècnica triar els membres més lleials per fer les pinyes i premiar aquells que durant l'any hagin tingut una assistència superior al 75%.

L'APPsistència també té una funcionalitat administrativa, ja que els castellers poden confirmar si es desplaçaran en autocar a l'actuació i preveure el nombre de vehicles que és necessari llogar.

Pinyes digitals

L'èxit ha estat total i el 83% dels membres de la colla ja utilitzen el programari i Casellas ja està treballant per anar més enllà. Vol entrellaçar l'aplicació amb una nova funcionalitat: organitzar les pinyes des de l'ordinador. Desitja que el cap de pinyes utilitzi una tauleta on li aparegui en una banda un esquema de la pinya i a l'altra, els membres presents, que distribuirà en les diferents posicions de l'estructura arrossegant el seu nom amb el dit.

Caselles creu que l'aplicació pot ser “útil a qualsevol colla” i ja l'ha ofert a “un preu molt ajustat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES