Societat

Comença la temporada de producció de sal a les salines de Vilanova

La festa del trabucador donarà el tret de sortida a la temporada de producció de sal

Són les úniques salines actives a la comarca de la Noguera

El 25 de juny es farà la festa d'inici de temporada a les salines de Vilanova de la Sal. Es tracta d'una festa simbòlica en què s'ompliran les basses de vaporització de l'espai. L'Associació Catalana de Lleure Formatiu ha volgut instaurar aquesta data com la festa del trabucador per donar valor a l'espai, a més d'inaugurar la temporada de producció de sal, que s'allargarà, si el temps ho permet, fins a final de setembre.

En total s'ompliran nou basses de vaporització que al llarg de l'estiu produiran al voltant de 3.000 quilos de sal de forma totalment natural, amb l'única intervenció del sol, el vent i la humitat ambiental.

Aquesta sal, totalment comestible, s'utilitza per vendre-la com a record d'aquest indret de la Noguera amb un alt atractiu turístic. Sal especiada amb orenga, julivert o amb bolets són alguns dels records que els visitants de les salines es podran endur. No obstant això, l'associació ja treballa per poder comercialitzar la sal més enllà dels mateixos productes de record.

Les salines de Vilanova tenen més de 6.000 anys d'antiguitat i es calcula que van ser una construcció romana. En aquest espai s'hi ha produït sal en època romana, musulmana i medieval, i va ser llavors quan les salines van passar a ser propietat privada. A la Noguera s'hi han comptabilitzat fins a tres salines més (Margalef, Santa Linya i Camarasa), però l'escassa rendibilitat va fer que totes anessin desapareixent.

La de Vilanova va ser un cas especial i va fer que la seva productivitat fos prou rendible fins a finals dels anys setanta, quan va tancar definitivament. L'any 2004, amb l'imminent risc de desaparició, va ser l'Associació Catalana de Lleure Formatiu qui va comprar els terrenys amb l'objectiu de recuperar l'espai per divulgar aquesta tècnica ancestral per produir sal.

Actualment les salines de Vilanova disposen de nou basses de vaporització, vuit de nova construcció (2011) i una recuperada de les més de quaranta basses que es calcula que hi havia temps enrere.

Les teories de la salinització en aquesta zona

La salinització de l'aigua a Vilanova s'explica gràcies a un accident geològic anomenat diapir, un dipòsit salí natural soterrat que converteix les aigües pluvials en salades. L'orografia de la zona i l'hipotètic mar d'aigua salada que hi havia en la prehistòria permeten que aquest dipòsit converteixi les aigües en salades i que es pugui produir sal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia