Societat

Es manté l'alerta per un possible creixement dels rius del Pirineu de Lleida

Els rius lleidatans podrien créixer pel desglaç de la neu acumulada en les cotes altes i la nova tanda de pluges prevista a partir d'aquestes tarda

Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta del pla d'emergències per possibles inundacions a Catalunya, INUNCAT, a causa de l'elevat cabal que presenten els rius a les comarques del Pirineu Occidental (Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça, Alt Urgell i Val d'Aran).

Existeix la possibilitat que els cabals puguin tornar a repuntar com a conseqüència de la combinació del desglaç de la neu acumulada en les cotes altes i la nova tanda de pluges prevista a partir d'aquestes tarda i en els pròxims dies.

Protecció Civil informa en aquest sentit que el cabal dels rius del Pirineu Occidental va arribar als valors màxims ahir a la nit i durant la matinada d'avui, encara que una vegada ha passat el front més actiu de pluja presenten tendència al descens.

Actualment, es mantenen les maniobres de desembassament a les conques de l'Ebre al Pirineu amb cabals significatius de sortida.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, a les zones afectades les pluges acumulades al llarg d'avui seran d'entre 20 i 30 l/m2 i d'entre 10 i 20 l/m2 en l'Aran.

Demà, en aquestes mateixes zones es preveu que les precipitacions siguin també d'entre 20-30 l/m2 i dijous també podrien produir-se precipitacions.

Malgrat que els valors són poc importants, l'acumulació de la pluja durant diversos dies en les cotes altes i capçaleres dels rius és significativa i pot tenir efectes en el cabal dels rius, que se sumarien a les aportacions del desglaç.

Amb aquestes previsions, les informacions facilitades per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) indiquen que la combinació de l'aportació d'aigua del desglaç amb les pluges previstes a partir de la tarda d'avui i durant el dia de demà poden generar un nou increment dels cabals dels rius, aconseguint valors importants.

Segons les dades de la CHE, els cabals màxims assolits durant la matinada passada en les conques dels rius del Pirineu Occidental han estat de 87 m3/seg a la Garona (Bossòst); 67 m3/seg a la Noguera Pallaresa, a Escaló; 89 m3/seg en la Noguera Ribagorçana, al Pont de Suert; 57 m3/seg a la Noguera de Cardós, a Tírvia; 129 m3/seg en la Valira, a la Seu d'Urgell i 286 m3/seg al Segre, a Organyà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà