Societat

Societat

Sis-cents anys del poble gitano

Tret de sortida a la celebració de l'arribada dels primers immigrants de l'ètnia

Es promourà la cultura gitana com a part de la nostra història

Unitats didàctiques per a l'escola volen trencar els tòpics

El primer acte de la commemoració dels 600 anys de l'arribada del poble gitano a Catalunya va tenir lloc ahir a la seu del govern. Una efemèride que es basa amb el primer document que testimonia l'arribada dels gitanos a territori català datat el 26 de novembre de 1415 a Perpinyà. En l'acte de commemoració, que hi van ser presents Oriol Junqueras, vicepresident de la Generalitat, i Dolors Bassa, consellera de Treball, Afers Socials i Família, es va presentar el programa d'activitats que s'anirà desenvolupant durant tot l'any i a on hi haurà actes tan dispars com l'ampliació de les accions formatives de la llengua romaní en centres educatius, una exposició itinerant dels 600 anys d'història o tallers de rumba, flamenc i gastronomia gitana. També es faran xerrades per tot el territori català on es tractaran temes que preocupen a la comunitat com és el paper de les dones i els joves.

Però l'activitat que més expectació ha generat és l'elaboració d'unitats didàctiques sobre el poble gitano pels centres educatius, que s'espera que l'any que ve ja estiguin operatives. Aquesta era una de les reivindicacions que feia temps que diverses entitats socials reclamaven, ja que segons ells continuen sent un poble desconegut pels catalans. Ara defensen que és el moment de reconstruir la història i donar a conèixer la seva realitat, de la mà de la seva cultura. Bassas va aprofitar l'ocasió per anunciar que els pròxims mesos s'iniciarà el quart pla integral del poble gitano, tot recordant que encara queda molta feina per aconseguir que els gitanos tinguin les mateixes oportunitats que la resta de la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.