Societat

Mollerussa es proclama capital de la sardana

Un programa de vint-i-cinc actes conformen l'agenda de la primera capital sardanista a les terres de Ponent

Mollerussa inicia demà el seu programa d'activitats –que s'estendrà fins al febrer del 2017– amb motiu del relleu que ha rebut de Calella, i que converteix la ciutat en la quarta capital de la sardana, la primera a les terres de Ponent. La capital del Pla de l'Urgell, que aspira a ser un punt de referència de la dansa catalana, ja té a punt un programa d'activitats amb vint-i-cinc propostes per promocionar la sardana durant tot l'any.

El primer acte, la proclamació de Mollerussa com a capital de la sardana del 2016, tindrà lloc demà al teatre l'Amistat, en un acte presidit pel conseller de Cultura, Santi Vila. La lectura del pregó anirà a càrrec de Jordi Agustí Piqué, monjo de l'abadia de Montserrat i fundador de l'escola de música de Mollerussa. Es llegiran també els premis Capital de la Sardana 2016, el màxim guardó de reconeixement per a aquelles persones, institucions, projectes o entitats que treballen o han treballat a favor de la música i la dansa nacionals. S'estrenarà la sardana Mollerussa, capital de la sardana 2016, del compositor Òscar Barqué.

Posteriorment, es descobrirà una placa commemorativa i es farà una ballada sardanista a la plaça de l'Ajuntament amb la Cobla Jove-Mollerussa 2016. “És una cobla inèdita, creada expressament per aquest acte. Té la peculiaritat d'estar formada per onze músics del territori, tots de menys de 25 anys”, explica Joaquim Fabrés, coordinador de la capitalitat. Dirigida pel músic Joan Farreny, la seva creació compleix un dels objectius de Mollerussa 2016: “Impulsar i donar a conèixer la cobla i potenciar els joves músics de Lleida”, per la qual cosa participarà al llarg de tota la capitalitat en diversos esdeveniments.

Demà també s'inaugurarà l'exposició 70 anys de sardanes. 70 anys de l'Agrupació Sardanista de Mollerussa, i el Museu de Vestits de Paper rebrà la visita de les autoritats. El muntatge Aigua tancarà la celebració a les 7 de la tarda. És un recorregut musical per la història de Mollerussa a través de l'element bàsic de la vida en aquesta terra, com és l'arribada de l'aigua del canal d'Urgell. Anirà a càrrec de la cobla Jovenívola d'Agramunt.

LES XIFRES

25
actes
conformen un agenda festiva i lúdica que combina les propostes sardanistes amb activitats culturals de la ciutat.
90
associacions
i entitats locals s'involucraran en una celebració dirigida per l'Agrupació Sardanista de Mollerussa.

Tot un any per commemorar la capitalitat

m.j.r.

La comissió organitzadora de Mollerussa, Capital de la Sardana 2016 ha construït una agenda festiva i lúdica que combina les activitats sardanistes, els tradicionals esdeveniments de l'Agrupació Sardanista de Mollerussa, l'activitat cultural de la ciutat i actes de nova creació per commemorar la capitalitat. A més de l'acte de proclamació de demà, cal destacar la trobada d'equipaments cívics el 28 de maig; la trobada de cobles infantils de Catalunya –programada per al 8 d'octubre–, els premis Capital de la Sardana, el 25 de novembre; la presentació de la ‘Guia d'aplecs' el 10 de desembre i la cloenda del Campionat de Colles sardanistes de Catalunya, el 28 de febrer del 2017. L'enregistrament d'un CD de sardanes, amb composicions dedicades a persones o indrets de la ciutat que no han estat mai enregistrats, a càrrec de la Jovenívola d'Agramunt i que serà presentat en públic el 22 d'octubre, i la diada dels socis i sòcies del 5 de juny seran dos més dels actes creats per commemorar la capitalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

3.000 productes falsificats comissats en comerços de Salou

SALOU

Girona destina prop de 3 milions a polítiques públiques i a impulsar les noves regidories

GIRONA
SERVEIS

Les escales de la Glòria obertes ahir pateixen aturades

BARCELONA

Onze centres educatius amb 715 alumnes netegen l’entorn natural

RUBÍ

Netegen la piscina de Vallparadís per arreglar les fuites del vas i repararan el paviment exterior

TERRASSA
Societat

L’Ajuntament de Badalona posa punts d’informació sobre drogues a les Festes de Maig

TURISME

Bandera blava per a 95 platges i 23 ports catalans

BARCELONA
SOCIETAT

Desnonen a Ciutat Vella dos pisos amb persones vulnerables

BARCELONA
societat

Més de 270 entitats s’uneixen per impulsar la transició ecosocial a Catalunya

barcelona