Societat

Reconeixen la lluita d'un històric de la Mina

Josep Maria Monferrer rebrà el premi Memorial Joan XXIII per la Pau

“Es tracta d'un reconeixement col·lectiu a totes les persones que treballem en xarxa per donar visibilitat al barri de la Mina”, respon Josep Maria Monferrer quan se li pregunta per l'atorgament del premi Memorial Joan XXIII per la Pau 2015, de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau). Pedagog, professor, escriptor i lluitador incansable per la recuperació de la memòria històrica de la Mina i per la dignitat dels seus veïns, Monferrer fa més de quaranta anys que treballa a l'estigmatitzat barri de Sant Adrià de Besòs. És autor d'una trilogia de llibres que repassen la història de la Mina des dels seus orígens i té previst publicar aquesta primavera el quart volum, que tanca el cercle i que estarà centrat en els últims quinze anys, que han estat els del desplegament del pla de transformació del barri. “Sé que no agradarà a alguns, però m'he documentat a fons i aporto moltes dades objectives”, justifica Monferrer, conscient que la seva actitud crítica amb la gestió que fan les institucions al barri i la seva bel·ligerància en qüestions com ara l'enderroc del bloc de pisos de carrer de Venus, l'han portat a ser una figura incòmoda per alguns responsables polítics. Personatge històric al barri, també ha rebut amenaces. El juny passat l'arxiu històric de la Mina, que ell va impulsar i que dirigeix, va ser objecte d'un robatori en què els autors es van pixar abans d'abandonar l'espai totalment desgavellat.

Monferrer explica que ha demanat a Arcadi Oliveres, president de la Universitat Internacional de la Pau, que l'acte de lliurament del premi es pugui fer a la Mina. “És molt important que per un cop es pugui donar visibilitat al barri per una qüestió positiva i, com que crec que es tracta d'un premi col·lectiu, cal fer que tothom que hi està implicat pugui ser present a l'acte”, argumenta el guardonat, que reconeix que està “impressionat” per la llista de persones que han rebut aquest reconeixement abans que ell, en què figuren noms com ara Raimon Panikkar, Eduardo Chillida, Adolfo Pérez Esquivel i Juan María Bandrés. El Memorial Joan XXIII és el premi més antic que reconeix la tasca a favor de la pau a l'Estat espanyol. L'any vinent arribarà a la cinquantena edició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia