Societat

Unes 200 persones ocupen La Patada de Constantí

Ara fa dos anys de l'ocupació de més de quaranta habitatges de la urbanització

Les famílies reclamen a la promotora de La Caixa un lloguer social d'uns 100 euros mensuals

Tot just fa dos anys –desembre del 2013– que diverses famílies d'ètnia gitana van començar a ocupar la urbanització La Patada, situada davant del CAP de Constantí. El degoteig de persones va anar augmentant fins avui, en què hi ha unes 220 persones que viuen en una quarantena d'habitatges distribuïts en quatre blocs.

Tot i que l'Ajuntament de Constantí s'ha fet càrrec de la neteja de la zona, el portaveu de les famílies, Miguel Gavarre, denuncia que els espais verds o els garatges estan deixats i alerta que “hi ha un elevat risc d'incendi” perquè ni tan sols hi ha extintors a les escales de veïns.

Des de la promotora Servihabitat (La Caixa), el seu mediador, Joan Pla, explica que ja han començat les converses entre totes les parts, però “cal aclarir, en primer lloc, el nombre de famílies que hi ha afectades”. Pla deixa entreveure que encara està lluny l'acord entre el col·lectiu de famílies i La Caixa. Segons Gavarre, l'entitat financera els hauria ofert un lloguer per 400 euros, “una quantitat inassumible”, tenint en compte que “algunes famílies no tenen cap ingrés i la gran majoria tenen nens al seu càrrec”.

Miguel Gavarre troba a faltar interès per resoldre el problema per part de l'entitat financera, i diu que “l'objectiu és poder habilitar els habitatges de lloguer social que el col·lectiu pugui afrontar, amb uns 100 euros mensuals”.

Algunes de les famílies ocupants cobren ajuts socials i tots els nens estan escolaritzats a Constantí. Tot i això, el col·lectiu es troba amb el problema d'accés als subministraments bàsics, que han estat punxats. “Diversos mesos no hem pogut accedir ni a aigua ni a llum”, lamenta Gavarre.

El paper de l'Ajuntament

El portaveu de les famílies assegura que l'Ajuntament de Constantí “ha col·laborat força per solucionar la situació”. El consistori, a més de la neteja de la zona, està treballant en l'obertura d'un centre cívic per a joves, amb l'objectiu d'evitar que aquests passin tantes hores al carrer.

L'alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, ja s'ha reunit amb el delegat del govern al Camp de Tarragona, Joaquim Nin, “per evitar crear una alarma social” amb aquesta situació. Sánchez recorda que aquestes famílies “passen desapercebudes” al municipi del Tarragonès.

Tot i això, en les pròximes setmanes, l'alcalde, el delegat de govern i el secretari de Seguretat es reuniran per establir les línies estratègiques sobre com s'ha d'abordar aquesta problemàtica. Mentrestant, les negociacions entre famílies i l'entitat financera estan pràcticament aturades.

LA XIFRA

40
habitatges
de quatre blocs són els que ocupen les famílies a la urbanització La Patada de Constantí.

El perfil de les famílies

Les famílies que han ocupat els quatre blocs a Constantí tenen un o tots els membres en situació de desocupació. Moltes també tenen nens al seu càrrec, una situació que dificulta encara més les condicions de vida. Cal destacar que una gran part del col·lectiu són joves sense estudis ni formació. A part de tenir garantit el dret a l'habitatge, la integració amb els veïns i veïnes del nucli urbà de Constantí és per a aquestes famílies una prioritat. Algunes de les famílies no estan empadronades a Constantí. Aquest fet provoca que, en cas de contraure una malaltia, s'hagin de desplaçar a Tarragona fins a l'hospital Joan XXIII o al Santa Tecla, sense poder fer ús del CAP del municipi.

D'altra banda, els nens que viuen en aquesta urbanització estan tots escolaritzat al col·legi públic de Constantí i molts d'ells disposen de beques menjador que els garanteixen un àpat diari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona