la contra

La fira del monstre de l'estany

Banyoles ha organitzat aquest cap de setmana la primera fira medieval, amb la voluntat de diferenciar-se de la resta d'oferta incorporant la llegenda del monstre en el programa

Avui en dia no sorprèn que un ajuntament decideixi organitzar –en cas que no la tingués– una fira temàtica, habitualment de caràcter històric. Això ajuda a donar a conèixer la història local i el municipi, serveix per dinamitzar el comerç i ofereix una proposta lúdica a veïns i visitants durant un cap de setmana. En aquest àmbit, les fires medievals són segurament les més esteses, i les que tenen més acceptació per part del públic familiar i més oferta de companyies professionals i firaires que s'hi dediquen. Des d'aquest any, Banyoles s'ha afegit al grup de localitats amb la seva fira pròpia, que ha anomenat Aloja, primera fira medieval fantàstica de Banyoles. L'afegitó «fantàstica» hi és amb la voluntat de diferenciar-la de la resta, lligant-la amb temes estrictament banyolins, com ara llegendes o espectacles infantils o de foc centrats en el monstre de Banyoles. A part de les activitats tradicionals, com per exemple tornejos d'herois, el sopar medieval popular o les ambientacions de carrer amb personatges com ara fades, follets i orcs, el programa incloïa una xerrada sobre llegendes banyolines a càrrec d'Àngel Vergés, o un espectacle de foc titulat Drogo, l'últim drac de l'estany, com a cloenda. Aquestes activitats es van complementar amb les parades d'artesania i alimentació i una exposició sobre elements de tortura, situades a la plaça Major i els voltants.

Tot i la bona resposta de la gent en moltes de les activitats, el risc de Banyoles en escollir la temàtica medieval era el de la comparació amb altres fires similars properes. Sense anar gaire lluny, la de Besalú, però també altres referents en aquest camp, com ara Castelló d'Empúries, Hostalric o Calonge. En comparació de l'engranatge, la implicació popular, l'escenari històric i la diversitat d'actes –molts lúdics, però també molts de culturals– que ofereixen les fires esmentades, la que s'ha fet a Banyoles aquest cap de setmana ha quedat minimitzada, i ha fet la sensació que s'ha organitzat sense gaires més pretensions que muntar unes quantes desenes de parades i organitzar unes quantes activitats infantils.

La proliferació arreu de fires d'aquest estil no sembla que estigui saturant el mercat, perquè de gent n'hi ha pertot, però sí que si la voluntat és que siguin autèntics elements dinamitzadors locals i turístics llavors cal fer un pas més. Banyoles té un patrimoni històric, natural i associatiu completament aprofitable per fer-hi una fira d'aquestes característiques –sigui medieval o d'una altra temàtica no tan gastada–, per no haver de marxar amb la sensació que el que t'ensenyen ja ho has vist en molts altres llocs, i millor. Encara que sigui tot just la primera edició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET
BANYOLES

Els veïns reclamen l’ús públic dels jardins del monestir

banyoles
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona