Ajuntament i pagesos, enfrontats per l'ús de canons sonors que no deixen dormir els veïns

L'ordenança d'emissors acústics no s'aplicarà fins a aconseguir el consens polític i agrícola, però els pagesos la critiquen

L'alcalde va recordar ahir a El Punt que l'ordenança municipal de funcionament dels emissors acústics al medi rural està actualment a exposició pública, després que s'aprovés inicialment per unanimitat del ple municipal. I va avançar que l'aprovació definitiva, que permetrà que entri en funcionament, no es farà fins a arribar a un consens amb tots els grups municipals i amb els sectors implicats. «Trigarem tot el temps necessari fins a arribar a un consens per poder-la aprovar», va afirmar Rufí, que va recordar que amb l'ordenança, a part de regular els canons, també es facilita que «també puguin existir».

L'alcalde, que és d'ERC i governa amb UPM i LEI, confia que també s'hi impliqui la força de l'oposició, CiU. El seu portaveu, Joan Ribas, va dir que ells es pensen manifestar sobre l'ordenança un cop es defineixin els pagesos amb el govern local.

Tot i això, Ribas, com ja va avançar en el ple de l'aprovació inicial de l'ordenança, creu que hi ha quatre elements bàsics a tenir en compte. El primer, que en l'ordenança només es parla d'afectats, quan pensa que també s'hauria de tenir en compte la collita de fruita, especialment les cireres. La segona, creu que l'horari hauria de ser des de la sortida del sol fins a la posta, ja que els ocells no s'aixequen a les 8. La tercera, que els serveis tècnics assessorin els pagesos per tal de corregir les deficiències que apareguin. I la quarta, que es concreti més tot el tema d'altres ordenances relacionades.

Els pagesos

El president de JARC, Pere Rubirola, va valorar de forma negativa l'ordenança de Torroella. Segons va explicar, els canons sonors són dels pocs mitjans que s'ha demostrat que són útils per foragitar els ocells i senglars dels camps. Segons va dir, el nombre d'ocells ha crescut exponencialment els darrers anys perquè el Baix Ter és una zona protegida i això també ha fet créixer els danys als camps, causats sobretot per estornells, pardals i ànecs –només a Gualta es compta que n'hi ha uns 3.000 exemplars–.

Rubirola va dir que alguna de les mesures que preveu l'ordenança no té sentit. Per exemple, el fet que no es permeti utilitzar els canons sonors fins a les 8 del matí, quan els ocells el que fan és alimentar-se sobretot des que surt el sol fins passades les 8. Un altre dels aspectes criticats és el fet que s'obligui a avisar amb cartells un mes abans que es faran servir. «Si hi ha una plaga d'ocells, un mes abans no se sap pas que vindrà», va dir ahir en una roda de premsa. JARC ha presentat al·legacions a l'ordenança.

L'ORDENANÇA

Objecte
Regular la utilització dels canons o altres focus acústics per tal de compatibilitzar aquesta activitat amb el descans veïnal.
Cens
Qui en vulgui utilitzar ho haurà de comunicar a l'Ajuntament per escrit un mínim d'un mes abans de la seva posada en marxa.
Condicions
Horari: de 8 a 20 hores.
Interval mínim de detonació: 3 minuts.
Nombre màxim de canons: 1 canó o focus per hectàrea o fracció.
Caldrà col·locar rètols d'advertiment.
Control municipal
A través de personal tècnic municipal, a part de la policia local
Control acústic
El nivell de soroll està definit per la zona de sensibilitat que consta en el mapa acústic del municipi.
Sancions
Infraccions lleus, fins a 250 euros.
Infraccions greus, fins a 1.000 euros.
Infraccions molt greus, fins a 3.000 euros
Infraccions greus
Superació del límit del soroll.
Incompliment de l'horari.
Incompliment de l'adopció de mesures cautelars.
Fer funcionar un canó precintat o clausurat.
Tres faltes greus en 2 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.