Societat

Calella dissenya un pla d'atenció a la gent gran

El programa Cuida'm ajunta serveis i accions

Està pensat especialment per al col·lectiu d'ancians que viuen sols

“El col·lectiu de gent gran de Calella no pot quedar desemparat. Tenim el deure de cuidar-lo.” La regidora de Política Social de Calella, Margarita Valls (CiU), explica l'objectiu principal del programa Cuida'm, una iniciativa que la ciutat altmaresmenca presentarà oficialment durant la tercera edició de la Fira de la Gent Gran que se celebra al municipi els dies 22 i 23 d'aquest mes. Malgrat que la proposta incideix sobretot en el grup de persones de més de 80 anys que viuen soles i que, per tant, són més vulnerables, Cuida'm vol esdevenir una eina de resposta a tots els ciutadans d'edat avançada que tinguin algun problema. El projecte aplega sota un mateix paraigua totes les accions que avui per avui gestiona l'administració local per tal que els ancians “visquin aquesta etapa de la seva vida amb la major qualitat possible”. “En només un segle hem allargat l'esperança de vida 30 anys, i cal que com a administració ens adaptem a les noves necessitats que plantegen aquest grup de ciutadans”, precisa la regidora.

Àmbits diversos

Per això, en el programa Cuida'm hi recullen iniciatives tan diverses com dotar els ancians de la informació necessària sobre les mesures jurídiques que els garanteixen la seguretat i fer-los arribar un díptic que inclou els serveis que l'Ajuntament els ofereix i a què poden accedir. “També els facilitarem eines tan bàsiques com un imant de nevera amb el llistat de telèfons dels serveis bàsics, com la policia i els bombers”, enumera Valls.

La regidora, a més, entén que aquest programa també ha de tenir la complicitat d'entitats i d'associacions que tracten amb ancians i que poden ajudar-los “a sentir-se més protegits i estimats”. En aquest cas, el programa planteja tallers de sensibilització tant a instituts com a escoles, i per part dels cossos de seguretat, als casals de gent gran. Paral·lelament, també volen confeccionar una llista de persones que disposin de temps perquè es dediquin a visitar i acompanyar les persones que viuen soles.

Establiments amics

Un dels apartats més importants del programa, segons el parer de Margarita Valls, és el que planteja el conveni de col·laboració amb els establiments comercials locals. “Aquells que hi participin rebran un distintiu que els destaca com a local de confiança i conscienciat que cal protegir la gent gran”, explica. I què han de fer, aquests establiments? Senzillament estar alerta per detectar a temps els canvis dels clients més grans i que poden evidenciar situacions de risc o de malalties. “Si detecten qualsevol canvi en la rutina diària de la persona, l'establiment es posarà en contacte amb els agents de referència”, especifica Valls.

La regidora de Política Social recorda que l'any passat, prèviament al projecte Cuida'm, l'àrea de Benestar Social en col·laboració amb la Diputació van dur a terme un estudi per determinar quin nombre de persones de més de 80 anys vivien sola a la ciutat. “En vam localitzar 206, un nombre destacat, però en cap cas superior a la mitjana catalana”, assenyala. Margarita Valls avança que el desplegament del programa es durà a terme a les properes setmanes i confia que la incidència serà important en el col·lectiu. “L'esperança de vida cada vegada és més alta i la nostra obligació és posar a l'abast de la gent gran els instruments necessaris perquè visquin dignament”, assenyala la regidora.

LA FRASE

En un segle hem allargat l'esperança de vida 30 anys i ens hem d'adaptar a les noves necessitats
Margarita Valls (CiU)
Regidora de Política Social de Calella

LA XIFRA

206
persones
de més de 80 anys són les que viuen soles a Calella segons un estudi de l'Ajuntament i la Diputació el 2014.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona