Societat

XAVIER AMOR

ALCALDE DE PINEDA DE MAR

“Dotze anys d'alcalde ja és una bona xifra”

“Quan la gent està davant teu, més que veure un alcalde vol veure un mirall, sentir que l'entens a ella i els seus problemes”

“Volíem una estabilitat en el mandat i CiU ens ho va posar fàcil”

AL SERVEI DE LA CIUTADANIA
Polític per vocació i un dels alcaldes més coneguts del Maresme, Xavier Amor (Pineda, 1975) repeteix constantment que la política es fa als carrers, i no pas als despatxos. La seva carrera al capdavant de l'Ajuntament de Pineda, amb majories indiscutibles des del 2007, li dóna la raó. En el darrer mandat ha compaginat la tasca a l'administració local amb la Diputació, la presidència de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i la primera secretaria del PSC del Maresme. Ja avança que dotze anys com a alcalde són suficients.
La diversificació econòmica de Pineda ens beneficia, però també és cert que no tenim un sector estel·lar
El desenvolupament del pla parcial 1 és una clara estratègia de creixement de futur per al nostre municipi

Enceta el tercer mandat amb comoditat i ara ho fa acompanyat d'un soci de govern que ha estat un dels rivals més crítics durant la campanya electoral. Després de vuit anys com a alcalde, assegura que encara té molts projectes a la cartera.

Dues majories absolutes i la tercera a només un regidor. Expliqui-me'n el secret.
Crec que la gent ha valorat la feina feta i en el recorregut que portem el ciutadà ha anat veient un seguit de transformacions positives per al municipi. També penso que objectius cabdals que ens havíem imposat s'han assolit, com era ordenar econòmicament l'Ajuntament sense que això suposés més càrrega fiscal per als veïns. Quan la gent està davant teu, més que veure un alcalde vol veure un mirall, sentir que l'entens a ella i els seus problemes.
Només això?
[Riu] Potser també hi ha ajudat l'estil de fer política del nostre equip de govern. Ser molt propers en el dia a dia, estar constantment connectats, que la gent ens trobi arreu. Ara ens falta un punt que volem assolir aquest mandat que és que l'estructura de l'Ajuntament també sigui igual de propera, moderna i efectiva, i que quan el ciutadà s'apropi a fer una gestió qualsevol la pugui resoldre ràpidament i sense que hagi de tornar una vegada i una altra.
També hi ajuda el fet que a Pineda no hi hagi hagut grans conflictes?
És cert que, afortunadament, som una població on no hem hagut d'afrontar grans desastres. Però també és igual de cert que quan s'han hagut de prendre decisions valentes s'ha fet sense vacil·lacions, com ara en la ubicació de la depuradora. Ens ho vam jugar tot a una carta i el temps ens ha donat la raó.
Primer van allargar la mà a ICV. Què va fallar?
Des del primer moment vam ser clars sobre la nostra preferència de companys de viatge. Eren el pacte natural i fins i tot havíem triat unes competències perquè desenvolupessin molt d'acord amb l'eix central del seu programa. Finalment, van ser ells els que van fer un pas enrere i es van quedar en una posició molt còmoda com és estar a l'oposició, malgrat que em consta que votants de la formació els han recriminat la decisió. Un partit es presenta per poder governar, però que quedi clar que les portes es mantenen ben obertes amb la voluntat d'arribar a acords.
Sobta un pacte amb CiU, el gran rival, per blindar el govern, i més quan es va prometre un mandat amb més debat i consens amb els grups.
Vam parlar amb tots els grups i amb alguns hi va haver més sintonia que amb d'altres. Nosaltres vam entendre el que ha passat no només a Pineda sinó arreu: una gran fragmentació en el consistori. També han entrat formacions i gent nova que tenen diferents maneres de veure i afrontar les situacions. Tot just estem dissenyant les línies a partir de les quals l'oposició pugui tenir un paper rellevant en les decisions que afecten Pineda.
Però per què CiU, una de les formacions més crítiques amb el seu govern?
En el passat ja vam pactar amb CiU, però també és cert que el pacte va fracassar. Volíem una estabilitat en el mandat i CiU ens ho va posar fàcil a l'hora de pactar, perquè va posar sobre la taula els interessos del municipi i els problemes que té Pineda. No hi va haver cap altra exigència. En els pocs dies que fa que treballem junts ja es pot veure que funcionem com un equip, sense entrar a valorar de quin partit és cadascú. Confio que anirà bé, perquè quan acaben les eleccions ens posem el barret de representant institucional i això vol dir governar per a tothom.
És un mandat que comença sense càrrecs de confiança. Més dedicació dels regidors i, sobretot, de l'alcalde.
Aquesta va ser una decisió que ens va venir donada, ho haig de reconèixer. La persona que ocupava aquest càrrec en els últims anys va marxar a Mataró i la plaça continua lliure. És cert que hem compensat que no hi sigui amb un regidor més al govern i una reestructuració de les àrees, sobretot en les àrees que hem detectat que demanaven més dedicació. L'alcalde forçosament estarà més a sobre dels temes que afecten Pineda perquè, entre d'altres, el càrrec de diputat provincial ja no el tinc.
L'equip actual combina experiència i gent nova.
El nou equip respon a la nova estructura que volem impulsar. Tenia molt clar que volia fer canvis en el nucli dur del govern i vam fer una aposta clara per dues dones: la Carme Aragonès i la Sílvia Biosca. Les decisions ara es prenen de forma més transversal.
Les prioritats defensades durant la campanya electoral es mantenen ara en el govern?
Hem marcat tres grans blocs on s'ha de treballar: creació d'ocupació, protecció social de les famílies i educació. Els ajuntaments estem molt limitats en els temes laborals i només ens podem beneficiar dels plans d'ocupació subvencionats per altres administracions, però sí que podem facilitar al màxim l'arribada d'empreses que generin llocs de treball. Les polítiques socials continuaran sent l'eix de la nostra actuació perquè les necessitats encara són moltes. Pel que fa a l'educació, Pineda té un nivell de formació baix i un nivell massa alt de fracàs escolar i ho hem d'invertir. Farem un treball de fons.
Un altre dels camps on el PSC vol influir és el de la modernització de l'administració.
És cert, perquè va lligat al concepte de transparència, que per nosaltres és vital. Ara sembla que hagi perdut romanticisme perquè ja no depèn de la voluntat política i ser transparent és obligat per llei, però el bon govern continua sent una aposta clara del nostre equip.
Enumeri'm altres reptes.
Tots els anteriors i un en el qual tinc especial fixació, que és el de la convivència. Una convivència que passa perquè cada ciutadà de Pineda se senti en les mateixes condicions que un altre, independentment del barri on visqui. Hem de potenciar-los i dotar-los dels serveis i de les infraestructures pendents. Nosaltres com a administració farem el primer pas, el següent l'han de fer els ciutadans com a coresponsables que són que aquesta convivència sigui possible. Els veïns s'han d'implicar en la gestió dels seus barris i en el manteniment dels espais públics. Farem un pla especial centrat en això i per això hem lligat la regidoria de Barris amb la de Serveis perquè hi hagi un fil directe entre totes dues.
Hi ha pinedencs de primera i de segona?
No, no. Simplement que si un fa una volta pel municipi veu que hi ha espais comuns que han quedat molt endarrerits. Zones concretes, no parlo de barris sencers, han quedat envellides i obsoletes i hi hem d'invertir.
Pineda, amb un percentatge força elevat d'immigració, ha sabut equilibrar fins ara aquesta convivència que tant defensa el seu govern.
La veritat és que la relació entre els diferents col·lectius és molt fluida i s'han sabut encarar amb efectivitat els petits conflictes que hi ha hagut en el passat. També és cert que tenim una immigració de molt de temps i la convivència precisament s'aconsegueix quan la gent es coneix. Des de l'Ajuntament també ajudem a aquesta coneixença mútua apostant per elements cohesionadors i de foment dels valors, com és el cas de la pista esportiva que s'està construint al barri del Carme i que afavorirà el contacte i la col·laboració entre tots els veïns.
La diversificació econòmica de Pineda l'ha beneficiat?
Estic convençut que ens afavoreix, però també reconec que no tenim un sector estel·lar que sobresurti davant dels altres. Tenir àmbits econòmics molt diversos també significa tenir moltes més oportunitats de créixer. En aquest darrer mandat hem hagut de treballar molt intensament per resoldre temes urbanístics que ens alentien les possibles inversions, com ara l'ampliació del polígon industrial o el seu canvi d'usos.
Deia que Pineda no té sectors estel·lars, però el desenvolupament comercial del PP1 sí que s'ha venut com un projecte estel·lar, malgrat que no hi ha res tancat.
Tenim feta una planificació, tenim un preacord signat amb una empresa interessada i tenim uns primers contactes amb els propietaris dels terrenys per començar a encarrilar tota l'operació. I també tenim temps per fer-ho el millor possible i convèncer els comerços de Pineda que aquest desenvolupament l'han de veure com una oportunitat i no pas com una amenaça. Els comerciants han d'apostar per la modernització i l'adaptació als nous temps.
Però el PP1 és molt més que construir comerços.
És una clara estratègia de creixement de futur. Significa unir finalment el final del carrer Església de Calella amb l'avinguda Hispanitat i fins al centre de Pineda. Tenim fet un projecte d'urbanització que volem consensuar amb els comerciants, perquè demanarà un temps llarg d'obres. També parlem de la connexió entre la carretera N-II i el passeig marítim a través de l'avinguda dels Tarongers i, finalment, la possibilitat de desenvolupament de la zona hotelera del passeig.
El 2011 volia fer de Pineda la capital de l'Alt Maresme. El 2015 no s'ha aconseguit encara.
En alguns aspectes som capitals, com ara en salut amb Can Xaubet o en seguretat amb el parc de Bombers i la comissaria dels Mossos. Des del punt de vista cultural tenim projectes capdavanters com Arts d'Estiu. És cert que ho vaig dir en el seu moment, però ara penso que no és tan important ser capital, i sí que ho és tenir la capacitat per entendre's i no competir per estar en el primer lloc o no. Estic molt content de poder esmentar les converses en aquest sentit amb els municipis de Calella i Malgrat. Prefereixo apostar per una capitalitat forta de tot un territori com és l'Alt Maresme.
Ho ha repetit més d'una vegada, que es comprometia per tres mandats. Ha canviat d'opinió?
Penso que dotze anys d'alcaldia és ja una bona xifra i en el dia d'avui crec que són suficients per a una persona com jo, que viu molt intensament la vida política del seu poble però que també ha de renunciar a part de la seva vida personal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES