Societat

Cultura popular

El relleu en el món de la sardana

La rotllana es fa jove

Alumnes de les escoles de Calella participen en una ballada conjunta en la cloenda de l'Aplec Pairal de Catalunya

Fa part dels actes de celebració com a Capital de la Sardana

Han estat més de 300els infants que han après sardanes a les escoles de Calella aquest curs

Una setantena d'alumnes de les escoles Carles Salicrú, Minerva, Freta i Escola Pia amb els seus monitors van protagonitzar ahir un dels moments àlgids i més esperats de l'Aplec Pairal de Catalunya, la trobada sardanista més antiga del país que se celebra a Calella en el marc incomparable del parc Dalmau. Amb olor de pi i calor estiuenca, els infants de 3r i 4t de primària, que durant mesos han après a ballar sardanes, van mostrar els seus avenços davant d'un públic entregat que veia en els petits dansaires el relleu necessari perquè la dansa catalana mantingui la bona salut. Vestits amb la samarreta blava de la Capital de la Sardana , distinció que correspon al municipi durant aquest 2015, els infants van ballar dues tirades de curts i dues de llargs precisament de la peça Calella, capital de la sardana del músic i compositor local Jordi Feliu, i un cop enllestits, la resta de la sardana la van compartir amb els balladors que omplien l'espai. El portaveu de l'Agrupació Sardanista de Calella, Ramon Pedemonte, va destacar l'encert de portar a les escoles l'aprenentatge de la sardana en horari lectiu. “Han estat més de 300 els infants que han pogut aprendre a ballar-la i ja hi ha centres que s'han interessat a repetir l'experiència de cara al curs vinent”, va explicar, i va afegir que “el relleu dels balladors és bàsic per poder mantenir viva la tradició, perquè malgrat que en els concursos sí que et trobes sardanistes joves, als aplecs la cosa canvia”.

Pedemonte es va mostrar satisfet amb la resposta obtinguda per part dels participants en l'aplec, malgrat que va reconèixer que la final de la Champions de dissabte havia deslluït per unes hores la presència de públic a l'audició al passeig de Manuel Puigvert. “Afortunadament, el Barça va guanyar i a l'audició de la nit la gent va tornar a veure'ns i va continuar la festa amb nosaltres”, recorda. L'Aplec Pairal de Catalunya ha tingut també aquest any una participació de luxe pel que fa a cobles, perquè hi han tocat la Marinada, Jovenívola de Sabadell, Montgrins i La Principal de la Bisbal. “És la nostra màxima celebració i ens representa com a entitat un gran esforç, tant de voluntaris com econòmic, poder mantenir el nivell a cada edició”, destaca Pedemonte, que, tot i això, reconeix que la resposta de la gent és un al·licient per continuar treballant. “Durant el cap de setmana hauran passat per l'aplec no menys de 4.500 persones, algunes de les quals vénen de molt lluny i s'hostatgen a Calella per gaudir de totes les audicions previstes”, assegura. La presència de tanta mainada repuntejant a la rotllana és, a parer de Pedemonte, “una de les imatges més boniques de la festa”. Amb l'ajuda dels monitors i les indicacions de la megafonia i amb l'atenció posada en els peus del veí, els alumnes de les escoles van entrar al pati de l'Os en formació de dos i seguint els compassos d'una marxa abans no es van col·locar en rotllana als peus de la cobla. Els nervis van jugar alguna mala passada, però no va afectar gens la imatge de tants futurs balladors. “Sort en tenim, de les noves generacions”, va comentar a peu dret un dels balladors. Sort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA
Infraestructures i serveis

Territori avalua si és factible la connexió entre Sabadell i Castellar amb ferrocarrils

Sabadell
sant aniol de finestres

Nova ruta de bus fins a les Planes d’Hostoles els dies de mercat

sant aniol de finestres
girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada de matinada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida
Informe d'AI

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona
societat

La Torre de Capdella vol recuperar el complex de Molinos

Torre de Capdella

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona