Societat

Atenció a la Infància té la responsabilitat del menor

La Generalitat li haurà d'aplicar mesures de tractament i reeducació perquè té menys de 14 anys i no se'l pot castigar penalment

El fet reobre el debat de si cal rebaixar l'edat penal dels nens

L'alumne de 13 anys no serà castigat penalment per haver matat el professor del seu institut, ni pot ser tancat en un centre de menors perquè no és imputable penalment i el seu cas ha de ser assumit i tractat per la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA).

La llei orgànica 5/2000 va fixar en 14 anys l'edat en què un menor a l'Estat espanyol ha d'assumir una responsabilitat quan ha comès una infracció penal. Dels 14 als 18 anys se'ls apliquen mesures educatives, que poden implicar fins a vuit anys d'internament en un centre de menors, però mai en una presó de joves.

La directora general d'Atenció a la Infància, Mercè Santmartí, va explicar ahir que l'adolescent –que ahir estava en observació en una unitat psiquiàtrica de l'hospital Sant Joan de Déu– serà sotmès a un programa de reeducació, tal com fixa la llei 14/2010 dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència. Segons l'agència Efe, Santmartí va explicar de forma general el protocol que s'aplica en aquests casos, en què al menor se li fa un seguiment per part de professionals educatius i psicòlegs, que tant “pot durar tres sessions com deu”, i després d'una segona avaluació es dóna per acabat el tractament. Per la directora, l'objectiu “és prevenir que no es repeteixin casos com aquest”.

En aquests supòsits, la DGAIA també analitza la situació de la família i si cal s'aparta el menor infractor del nucli familiar. En el cas del noi de l'institut Joan Fuster no és el cas, i la família l'ha estat acompanyant a l'hospital.

La DGAIA va tractar més de 800 casos de menors inimputables l'any passat, i més de 600 l'any 2013. La majoria no eren per delictes greus violents. Un dels darrers casos greus que es recorden a Catalunya són els de dos menors de 14 anys, que acompanyaven dos adults en una furgoneta, que va atropellar mortalment una dona francesa a Figueres el juny del 2013.

Entre els estats de la Unió Europea, la majoria fixen l'edat penal dels menors entre els 13 i els 14 anys, com ara Alemanya, Àustria, Itàlia o Eslovènia. El Regne Unit va rebaixar la responsabilitat penal fins als 10 anys després d'un cas colpidor en què dos menors van segrestar un nen petit.

La majoria dels experts consultats qualifiquen d'“excepcional” el crim d'ahir comès per un adolescent de 13 anys, el qual si està afectat per una malaltia mental –com va avançar la consellera d'Ensenyament ahir–, aquesta podria eximir-lo totalment o parcialment de la seva responsabilitat penal si hagués estat un major de 14 anys o un adult de 18 anys.

No obstant això, hi ha especialistes que advoquen per rebaixar l'edat penal dels menors. El penalista Alex Zaragüeta rebaixaria l'edat penal dels menors “als 10 anys” i el càstig que recull el Codi Penal als majors de 18 anys, baixar-la als 16 anys. “Hi ha molt pocs casos en què menors de 13 anys participin en accions violentes i de sang; però un nen de 10 anys sap que si xuta una pilota a la Diagonal pot fer caure i ferir greument una persona”, raona Zaragüeta per defensar el canvi. Per contra, la catedràtica en dret penal, Esther Giménez- Salinas, advoca per no modificar l'edat penal dels menors. “Es va fixar en 14 anys amb consens i perquè és una qüestió de prova biològica pura”, exposa, i afegeix: “Per un cas no es poden canviar les lleis, i a més hem de reflexionar si també han fallat les respostes socials, a banda de la llei sancionadora.”

LA XIFRA

800
menors inimputables
va tractar la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) el 2014.

El síndic envia a fiscalia els tuits catalanòfobs

El síndic de greuges, Rafael Ribó, enviarà a la fiscalia del TSJC els diferents tuits i missatges a les xarxes socials ofensius respecte als catalans. Cada vegada que hi ha algun fet noticiable, com la tragèdia de l'avió als Alps, es disparen els missatges de catalanofòbia

El 7% dels docents reben agressions dels alumnes

El 7% del professorat admet haver rebut i rebre algun tipus d'agressió per part dels alumnes, segons dades del sindicat Anpe. La tensió a la secundària fa que la meitat dels docents assegurin que tene ansietat, i fins i tot el 28% mantenen haver patit alguna agressió dels pares.

La normativa prohibeix citar el nom del menor

La normativa de mitjans de comunicació escrits i audiovisuals prohibeix citar el nom del menor implicat en accions il·legals. La llei del 2005 sobre comunicació especifica que no es pot identificar ni difondre dades personals, tant en cas d'implicats com en cas de testimonis.

Una novel·la i una pel·lícula avançaven l'atac

Una novel·la de Lionel Shriver i una pel·lícula que va generar avançaven un atac similar. El llibre Necessitem parlar sobre en Kevin explica la història d'una mare que explica al seu home com el seu fill va acabar essent el responsable de la matança en un institut amb una ballesta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Quatre morts i una quinzena de ferits a Palma en enfonsar-se part d’un restaurant

barcelona

Els Mossos carreguen en una protesta contra la desfilada de Vuitton

Barcelona
urabnisme

L’Ajuntament vol un acord en aquest mandat sobre les afectacions per la Sagrada Família

barcelona

El poble deixa de dependre de les garrafes per tenir aigua de boca

La Vilella Baixa
educació

Educació manté la segona línia d’I3 a l’escola Germanes Bertomeu de Mataró

Mataró

BComú exigeix informació sobre la desfilada de Vuitton al Park Güell

Barcelona
educació

El 50% del professorat del País Valencià ha seguit la vaga educativa en defensa de la llengua

barcelona
llengua

Escriptors en Llengua Catalana critica que les Pau eliminin les lectures obligatòries en català

barcelona

La Generalitat estudiarà si cataloga la casa Vallmanya

Alcarràs