Societat

Cultura

Cloenda del 10è aniversari del MHIC

Històries a sota del pont

El Museu de la Immigració instal·la una mostra fotogràfica a la part baixa de l'autopista

‘Diàlegs sense fronteres' recull vivències d'adrianencs de tot el món

La mostra fa visiblela interculturalitat i contribueix a la dignificació de l'espai

“Vaig néixer al Somorrostro. Allò era un abocador. El meu pare em deia que enganxava el bressol al sostre perquè no se'm mengessin les rates.” Així comença la història del Paco, una de les que s'explica a Diàlegs sense fronteres una exposició instal·lada a sota del pont de l'autopista a Sant Adrià i que forma part dels actes de celebració del desè aniversari del Museu d'Història de la Immigració de Catalunya (MHIC). La mostra és un recull d'imatges i vivències amb què es permet donar visibilitat a la interculturalitat de Sant Adrià de Besòs i, al mateix temps, es vol contribuir a dignificar un dels espais més degradats i oblidats del municipi, el llarg pont que hi ha a sota l'autopista que fa de frontera i divideix la ciutat en dues meitats.

A sota del pont s'hi apleguen les vivències personals de gent que ha hagut de creuar moltes fronteres físiques fins arribar a Sant Adrià, i d'altres que, sense moure-se'n gaire, han superat les fronteres que fan possible la convivència. És el cas del Paco, el gitano de la Mina que va haver de lluitar contra els costums ancestrals de tota la seva família per poder-se casar amb la María José, una paia que tampoc ho va tenir fàcil perquè els seus aprovessin la seva relació amb el Paco. També hi ha històries forjades en espais de trobada com ara el Club de Lluita, que ha apropat el Tami, arribat des d'Ossètia, a l'Òscar, nascut a la Mina. Vivències com les de l'Amel, que s'ha convertit en mediadora cultural, i la Consol, una catalana que fa classes d'alfabetització a nouvinguts. Tots ells ens parlen des dels arcs d'aquest túnel, conegut perquè cada dimarts alberga un dels mercats ambulants més gran de Catalunya i que ara s'ha convertit en sala d'exposicions. La directora del MHIC, Imma Boj, explica que es tracta d'una iniciativa per obrir el museu a la ciutat. “Després de 10 anys de funcionament volíem apropar-nos encara més als adrianencs”, assegura.

La mostra Diàlegs sense fronteres ha estat produïda per la fundació Ciutadania Multicultural Mescladís i el fotògraf Joan Tomàs. Una trentena de persones han col·laborat, des de les seves entitats o a nivell particular, per explicar les històries que expliquen la diversitat del municipi des dels arcs del pont. A les columnes hi ha una altra proposta que la complementa. Es tracta d'Encajados, els retrats de prop de 300 persones a qui es va explicar el projecte, van acceptar participar-hi i es van deixar fotografiar sols, en família o en companyia de la seva mascota en un estudi situat a dintre d'una capsa. Les fotos les va fer en tres sessions diferents, una durant la festa major, i les altres dues, en dies de mercat. L'exposició es podrà veure en aquest espai durant sis mesos i es podria allargar més si el seu estat de conservació ho permet. Aquests diàlegs es complementen amb l'exhibició del documental que explica com s'ha fet la mostra, que es presentarà el proper 18 de desembre, Dia Internacional de les Migracions, al MHIC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Medi Ambient

Prova pilot al Port Olímpic per fomentar la biodiversitat del fons marí

Barcelona
societat

El govern atorga 650.000 euros a La Bressola per promoure el català a la Catalunya del Nord

barcelona
laboral

Denuncien Llansà SA a Inspecció de Treball per vulnerar el dret a la vaga

llançà
URBANISME

Adif comença les obres del pas sota la via del tren a Santa Susanna que també beneficiarà Pineda

SANTA SUSANNA

Cafès Cornellà i Zoetis guanyen els IV premis Josep Pallach

palafrugell
Medi Ambient

Arxivada la causa per emissions contaminants de la incineradora del Besòs

Sant Adrià de Besòs
sequera

El Govern aixeca l’emergència a Ter-Llobregat gràcies a les pluges

barcelona
LLORET DE MAR

Les famílies d’Interampa denuncien la saturació de les aules

LLORET DE MAR

L’Ajuntament va aturar 141 desnonaments el 2023

girona