Societat

Via lliure parlamentària a l'arribada de BCN World

Els vots de CiU i PSC, i els suports parcials d'ERC i PP, van dur a aprovar la llei que rebaixa la fiscalitat als casinos fins al 10%

Dubtes dels opositors sobre la concreció urbanística del complex

El macrocomplex d'oci i joc BCN World ja pot començar a materialitzar-se, com a mínim legalment. El Parlament de Catalunya va aprovar ahir de manera definitiva els canvis legislatius reclamats pels promotors, amb la modificació de la llei que regula l'àmbit on es va construir Port Aventura i on s'ha d'alçar també el nou projecte (el conegut com a Consorci Recreatiu Turístic, CRT) i la variació també en la fiscalitat que s'aplica al joc a Catalunya, amb la polèmica rebaixa del tipus des del 55% actual fins al 10%.

La iniciativa va superar l'última votació parlamentària amb el suport de CiU i el PSC, que el mes de març en van pactar el contingut. ERC va mantenir el suport parcial a alguns aspectes (excepte l'urbanístic i el fiscal), tal com ja va fer en la comissió d'Economia, i el PP finalment va optar per un “sí crític” també a la majoria d'articulat. Ciutadans es va abstenir i ICV i la CUP van mantenir el vot contrari a tot el dictamen.

La fi del tràmit parlamentari permet ara que Veremonte, promotora de BCN World, faci efectiva l'opció de compra dels terrenys, ara amb titularitat de La Caixa, i comenci ja les accions encaminades a l'inici de les obres

Urbanisme i fiscalitat

La coneguda com a “llei de BCN World” va arribar ahir al ple del Parlament després del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (en què es va analitzar a petició d'ICV i CUP), que va demanar més concreció en l'àmbit urbanístic i d'accés de menors al joc. Això va motivar que part de la discussió se centri ara en els termes en què s'ha de desenvolupar el pla director urbanístic que, com a següent pas administratiu, haurà de concretar l'ordenació de BCN World i els canvis d'usos sobre l'ordenació actual.

“Estan oferint una barra lliure per al futur pla director urbanístic”, va denunciar la diputada d'ICV Hortènsia Grau, i en un sentit similar a ho van fer també la CUP i ERC. CiU i el PSC, però, van insistir que l'ordenació es farà respectant les directrius marcades pels documents ja existents al territori, i van tornar a negar que s'hi prevegi la construcció d'habitatges que han anunciat els promotors.

La polèmica per la rebaixa fiscal, que ja havia protagonitzat gran part de la tramitació de la llei, va tornar també a enfrontar els partits. L'únic canvi respecte del debat en comissió va ser l'abstenció del PP, que, tot i donar suport al nou tipus del 10%, reclama que la meitat del que es recapti es destini a la promoció de la Costa Daurada.

Més unanimitat hi va haver entre els representants de les institucions del Camp de Tarragona, molts d'ells a la tribuna d'espectadors. L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (artífex de l'acord sociovergent), va celebrar que la llei, que va entrar sent “liberal”, hagi sortit sent “socialdemòcrata”. “Miro als ulls dels aturats i no puc dir no a un projecte com aquest”, va concloure en declaracions al Parlament recollides per ACN. En un sentit similar es va expressar el president de la Cambra de Comerç de Tarragona, Albert Abelló: “Ens consolidarà encara més com una destinació internacional de referència. Celebrem que s'hagi pres consciència finalment del que ens hi estem jugant.” Els alcaldes de Salou i Vila-seca també van celebrar l'esperada aprovació.

LES FRASES

D'aquí a uns anys se'ns reconeixerà la bona feina que fem avui, com ara es diu de Port Aventura
Albert Batet
Diputat de CiU
No hi ha cap rebaixa impositiva. Viurem un augment considerable del que recaptin les arques públiques
Xavier Sabaté
Diputat del PSC
Aquesta tramitació recorda altres projectes fracassats, com el de Gran Scala de l'Aragó
Pere Aragonès
Diputat d'ERC

Prova de foc demà per a l'oposició al projecte

L'aprovació de la coneguda com a llei de BCN World arriba tan sols dos dies abans de la primera veritable prova de foc per als opositors al projecte, agrupats dins de la plataforma Aturem BCN World. Demà a les set de la tarda està previst que arrenqui des de la plaça Bonet de Salou una manifestació a la qual ja s'han adherit una cinquantena d'entitats del territori.

En un comunicat fet públic dimecres, la plataforma lamenta que, en la tramitació parlamentària, hagi “quedat clar que els promotors han utilitzat el Parlament per modificar el marc legislatiu en benefici propi i en detriment de l'interès general i la planificació existent”.

Durant les darreres setmanes, la plataforma ha fet campanya activa dins de l'organització del multireferèndum, que a les comarques del Camp de Tarragona inclou una pregunta sobre BCN World. En vista de l'aprovació ahir de la llei al Parlament i de la prohibició també de les votacions diumenge, els organitzadors d'aquesta consulta popular van anunciar la reobertura del termini de votacions a través d'internet fins al 4 de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto