Societat

Els quatre germans del Vendrell van morir pel fum

La policia científica descarta el curtcircuit com a origen del foc i diu que la causa va ser una flama directa

Els escolars del Vendrell retran avui homenatge a les quatre víctimes del sinistre

Els quatre germans menors que dimarts a la matinada van perdre la vida en incendiar-se el pis on vivien, al barri Pisos Planas del Vendrell, van morir a causa de la inhalació de diòxid de carboni provocada pel fum. Així consta en l'informe que s'ha fet arribar als jutjats del Vendrell, un cop practicada l'autòpsia. De la resta de membres de la família, el pare, amb cremades a un 11% del cos, continua ingressat al Vall d'Hebron, on evoluciona favorablement després de descartar-se cap afectació per inhalació de fum, i la mare i la filla petita, amb cremades menors, estan bé tot i continuar ingressades. El fill gran i el cosí, que també eren al pis en el moment de l'incendi, ja van rebre l'alta mèdica dimecres.

Ara els treballs se centren a saber quina va ser la causa del foc. “Serà difícil d'esbrinar quin va ser l'origen exacte per l'estat en què ha quedat el pis”, explicava ahir el delegat del govern, Quim Nin. Tot i això, i fruit de les primeres investigacions, l'informe que n'ha fet la policia científica descarta que la causa fos un curtcircuit i parla d'un foc originat al menjador per “una flama directa” que s'hauria avivat amb rapidesa per la gran càrrega de combustible que hi havia al menjador. Ara la investigació i l'anàlisi de l'impacte de les flames al sostre, al terra i les parets podrien determinar si aquesta flama directa provenia d'una cigarreta mal apagada, una espelma o alguna altra font de calor.

Més enllà de la versió oficial, ahir els veïns del bloc, consternats encara pels fets, donaven més detalls del que va passar la tràgica nit de dimarts. “El pare va sortir a demanar auxili amb la cara cremada i dient que havia obert la finestra i s'havia encès tot”, relatava la presidenta del bloc, Erica Heguilein. En sortir al replà, la porta del pis es va tancar i els veïns van haver de tirar-la a terra fent pressió, segons explica la mateixa veïna, però un cop va cedir, les flames van sortir amb tanta força que van haver de fugir. Al replà d'aquest quart pis encara són evidents les marques que van deixar les flames, que per sort van trobar una via d'escapament per la porta oberta del terrat, i es va evitar així l'afectació a la resta de pisos del bloc.

El barri, un altre capítol

Ahir, al portal del número 4 del carrer del Mig, s'hi havia muntat un petit altar d'homenatge a les víctimes. El mateix va passar al Club d'Esports Vendrell –on jugaven els germans– i a l'escola plantaran avui quatre arbres en honor dels quatre alumnes que han perdut, a més de retre'ls un últim homenatge al migdia, a la plaça de la Vila, on s'ha convocat tots els escolars del Vendrell.

Però, més enllà de les sentides mostres de condol, al barri continua encesa la indignació, amb uns veïns que fan vida al carrer per corejar càntics de l'Alcorà en honor de la família i per enlairar, també, pancartes que demanen justícia. “La situació del barri és la que és i els veïns poden estar indignats per moltes coses, però això correspon a un altre capítol”, remarcava ahir Nin. Els fets no canviaran la situació d'aquesta gent, però de moment des del Consell Comarcal s'han mobilitzat per tramitar una nova ajuda del Pirmi i l'Ajuntament els oferirà un pis on viure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia