Societat

PATRIMONI

Besalú, capital de les ciutats amb passat jueu

La vila garrotxina serà la seu, per primer cop aquest dissabte, de l'assemblea general de la xarxa estatal de calls, la qual presideix durant aquest semestre

Alcaldes, regidors o tècnics de la majoria de les 24 ciutats que integren la Red de Juderías del Estado (municipis de l'Estat espanyol amb passat jueu que en conserven patrimoni) es reuniran dissabte a Besalú en l'assemblea general que anualment celebra aquesta entitat, de la qual l'ajuntament amfitrió ocupa la presidència durant aquest semestre. La trobada ha de servir per establir les bases perquè la xarxa serveixi com a eina de promoció turística, a banda de la tasca de caire cultural que ja fa.

En l'assemblea, que tindrà lloc al matí a la casa de la vila, es repassaran les activitats organitzades fins ara durant el mandat de Besalú –com ara un viatge de treball a Iberoamèrica i els actes en memòria de l'Holocaust– i es descriuran les línies de treball dels pròxims mesos. Fonts municipals han avançat que la proposta serà fer un esforç en matèria de difusió del patrimoni jueu i incrementar els contactes amb agències i estaments oficials amb vista a potenciar el turisme. “Aquestes ciutats hem fet un important esforç econòmic per recuperar i dignificar el patrimoni, i ara caldria compensar aquella inversió amb el turisme, ja que està constatat que és un atractiu molt bo”, han explicat des de l'Ajuntament de Besalú. Tant en aquesta vila com en altres ciutats de la xarxa s'ha registrat un increment important del nombre de turistes jueus, provinents tant d'Israel com d'altres països.

De les 24 ciutats de la xarxa, sis són dels Països Catalans. A més de Besalú, hi ha Barcelona, Castelló d'Empúries, Girona, Palma i Tortosa. Entre les de la resta de l'Estat, destaquen Còrdova, Sevilla, Lleó, Toledo i Àvila.

LA XIFRA

24
ciutats
integren la xarxa de calls jueus de l'Estat, de les quals sis són dels Països Catalans.

Una jornada de propostes culturals

L'assemblea de la xarxa de calls s'ha fet coincidir amb la jornada anual Besalú, ciutat jueva. Al marge del mercat d'artesania als carrers del centre, hi haurà unes visites teatralitzades inspirades en la novel·la El pont dels jueus, de Martí Gironell; l'exposició Continuo veient les seves cares, de la Fundació Shalom; un concert de música jueva polonesa; una explicació de contes per als petits, i la presentació d'un llibre sobre el comtat de Besalú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mobilitat

Mataró comença demà a multar a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ