Societat

Tres crims i diversos robatoris violents atien la inseguretat

Una altra àvia mor en un robatori amb agressió a Santpedor

Dues dones queden també ferides a Bescanó i Figueres, tot i que van poder avisar

L'any comença amb atracaments amb ferits

Diversos robatoris violents a quatre àvies i atracaments a comerços els últims tres dies han contribuït a augmentar la sensació d'inseguretat. El col·lectiu de gent gran, i especialment de les àvies que viuen soles, és especialment vulnerable i ha estat objecte de dos robatoris violents que han acabat amb ferides, a Bescanó i Figueres, i dos més amb resultat de mort, el del barri de Sant Gervasi de Barcelona i un altre, ahir mateix, a Santpedor.

Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir el presumpte autor de la mort d'una dona de 80 anys de Santpedor. L'agressor, un altre veí de Santpedor de 31 anys, va robar a l'àvia al seu domicili, va colpejar-la i li va provocar ferides mortals.

Els agents investiguen també el robatori del carrer Mont-roig de Sant Gervasi, on una dona de 83 anys va aparèixer lligada amb una mitja. No es van endur gairebé diners.

Dues àvies de Bescanó i Figueres han tingut més sort. Concepció Macias, de 72 anys, viu a Can Guillem Nou de Bescanó. Dissabte al vespre estava sola. Va sentir cridar el gos i xerricar la porta. A poc a poc, de l'única manera que l'artrosi la deixa moure's, i amb el bastó, va anar a tancar-la. No va poder. Per darrere dos homes encaputxats van obrir la porta i la van acorralar contra la paret. La dona, instintivament, va rebuscar per sota la roba per provar de prémer el medalló de teleassistència que du penjat. “No estava segura de si l'havia pitjat o no, però jo cridava ben fort comptant que a la central podien sentir la conversa”, recorda. Els assaltants, que parlaven en català, li anaven repetint que callés, que no tingués por que no li farien res, que només volien “diners i joies”. I ella els deia: “Doncs just el que aquí a casa no tenim.” El lladre que va tenir tota l'estona abraonat damunt li va passar les mans per les orelles i el clatell buscant joies. Quan va trobar el penjoll de teleassistència l'hi va arrencar, va alertar el seu company que la dona duia l'alarma i van fugir. La víctima, poc després, va comprovar que havia premut bé l'alarma ja que de seguida s'hi va presentar la policia.

L'endemà, Rafaela Heras, una veïna de Figueres de 73 anys, també va ser víctima d'un robatori violent. A dos quarts de dotze de la nit un dels lladres va tocar el timbre. Sense obrir, va mirar qui hi havia a fora a través del vidre de la porta. Va veure que es tractava d'un noi del barri que li va preguntar si hi havia el seu nét Carles, de 19 anys. Tot i que el nét sí que hi era, la seva àvia va contestar que no perquè ja era tard. Minuts després, el mateix noi va tornar a insistir per donar al nét un paquet de tabac. Per agafar-lo, Rafaela va obrir tan sols uns centímetres. Va aparèixer aleshores un altre lladre. “Va sortir de sobte, em va donar una trompada i em va fer caure. Em vaig fer contusions i una fractura al braç esquerre.” La dona va començar a cridar: “Carles, Carles, vine!” El nét va agafar el comandament de la tele i el va tirar contra un dels acusats, que en veure que el nét era a casa van acabar marxant corrents i amb les mans buides. Abans de fugir, però, un d'ells va treure una navalla per intimidar-los. El nét va trucar al 112 i Rafaela Heras va prémer el botó de l'aparell de teleassistència. Els Mossos van muntar un dispositiu i els van detenir. Un dels agressors és menor i ha estat lliurat als seus tutors i l'altre, de vint anys, està en llibertat amb càrrecs.

A més, diversos petits robatoris a comerços han acabat amb ferits. Un home va rebre una ganivetada en un pulmó, diumenge, en intentar evitar l'atracament de la botiga de la seva mare a Viladecans. Està fora de perill. També diumenge, un home va ser detingut a Igualada després de robar amenaçant amb un ganivet una botiga de mòbils. Va ferir la propietària.

LA XIFRA

30
per cent van augmentar a Girona els robatoris amb violència durant el primer semestre del 2013.

Furts a Lleida

Tot i que es va produir un repunt puntual a principis d'estiu i entre els mesos de novembre i desembre, el nombre de furts i robatoris en l'àmbit rural a la regió policial de Ponent va disminuir un 10% el 2013 respecte a l'any anterior. Els Mossos d'Esquadra atribueixen aquesta davallada al fet que hi hagi més control i també a la col·laboració ciutadana. Tot i aquest descens, la davallada no ha estat uniforme ni igual a totes les comarques lleidatanes. Unió de Pagesos ha reclamat més presència policial al territori i més diàleg entre pagesos i policia per tal que el sector “vegi els mossos com a aliats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia