El càntir d'en Mingo

La tradicional aixecada d'atuells d'aigua d'Argentona, durant la festa major de Sant Domingo, repeteix guanyador

Argentona va complir ahir, dia del seu patró Sant Domingo, amb la tradició, no exempta d'exhibicionisme, de l'aixecament del càntir. Per als pocs versats en la matèria, que deuen ser comptats, es tracta d'un concurs en el qual un grup de dones, d'una banda, i d'homes, d'una altra, van aixecant de terra per fer un glop dotze atuells d'aigua que es van fent més pesants fins a arribar als 200 quilos. L'edició d'aquest any ha comptat amb un element a favor: el canvi d'ubicació de l'acte. Els esforçats i patidors argentonins estaven obligats fins ara a seguir el concurs en una plaça de l'Església sense cap ombra i amb un sol de migdia immisericordiós. Ahir, els plàtans de la plaça Nova van agafar el protagonisme en una edició seguida amb tranquil·litat, sense presses com a conseqüència de la calor, i amb una bona acceptació del públic.

Tan cert és això que ahir els responsables de l'activitat, els Amics del Museu del Càntir, confirmaven que la ubicació es canviava definitivament. «En els darrers anys ens trobàvem que molta gent marxava abans de finalitzar el concurs», recorda el director del museu del Càntir, Oriol Calvo, a la qual cosa afegeix que l'emplaçament de la plaça Nova «ofereix molts bones oportunitats».

El de 200 quilos

El concurs a l'ombra, a més, es va estrenar amb l'aixecada del càntir més gran. L'atuell de 200 quilos, que semblava inexpugnable fins al darrer dels concursants, no va poder resistir l'envestida del guanyador de l'any passat, Mingo Ginestà. Aquest veí d'Argentona va guanyar la copa per segon any consecutiu, després que el 2008 trenqués la sequera de cinc anys en els quals ningú no havia pogut superar la màxima prova. A més, ho va fer en un temps inferior al d'un altre concursant capaç d'aixecar el gran càntir: Joan Gonzàlez. En Mingo, doncs, que ahir recordava que es decidia a concursar el mateix dia de la prova, va aconseguir la victòria i l'ovació general dels presents, que fins llavors havien rebut amb una calidesa equilibrada els esforços dels set concursants anteriors. Amb tot, el campió va assenyalar que l'atuell de 200 quilos «és massa alt i costa d'agafar». L'home va celebrar per partida doble el primer lloc aconseguit el dia del seu sant. En segona posició va quedar José M. Pérez, amb el càntir de 160 quilos, i el tercer classificat va ser Gabriel Rojas, que va aixecar 130 quilos.

Guanyadora habitual

El concurs d'aixecament de càntirs de dones va ser més competitiu, atès que les cinc concursants van aconseguir aixecar el càntir de 80 quilos. El desempat es va fer considerant el temps invertit. En aquesta ocasió, la veterania de la Marga Bagot –porta deu anys guanyant la prova– va fer que enllestís en només 37 segons. Susana Castilla, ho va aconseguir en 53 segons i Laia Abril en 1 minut i 10 segons. Argentona ha tancat la festa major, però obre a partir de divendres la fira de la ceràmica i la terrissa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA
PORTBOU

L’Ajuntament comença els tràmits per licitar el nou servei de l’aigua

PORTBOU
medi ambient

Prova a Mollerussa per detectar electrònicament males olors

MOLLERUSSA