Festes populars i fires

L'evocació de la comunitat jueva de Besalú

Els carrers de la localitat s'instal·len en plena edat mitjana en el marc de Besalú Ciutat Jueva, amb música sefardita en directe, conferències, visites guiades i gastronomia

Els besaluencs recorden durant un cap de setmana el seu passat a través d'una fira que vol donar a conèixer la cultura, l'arquitectura i els seus personatges hebreus, de la qual es conserven evidències significatives com la sinagoga i els banys rituals jueus o micvé. El 2 i 3 de març, doncs, la vila proposa endinsar-se al call i deixar-se seduir per la seva cultura i els estrets carrerons que fan un viatge a l'edat mitjana per oferir música sefardita en directe, conferències, visites guiades dramatitzades, tallers infantils i gastronomia típica, entre altres. Les novetats d'aquesta edició són la presentació de les excavacions de la sinagoga com a BCIN, l'espectacle final del grup Excalibur de diumenge i la presentació del llibre Un comtat a l'època medieval, de Tura Clarà. El mercat tindrà una quarantena de parades de temàtica medieval jueva i el teatre es basarà en el llibre de Penninnah Schram La història de Rebeca. Un altre gran atractiu de la festa són les visites guiades, que enguany tractaran sobre la comunitat jueva de Besalú i els seus costums, i les escenes teatrals aniran relacionades amb la vida quotidiana: casament, mort, purificació al micvé...

Actes per a totes edats

Els actes d'aquesta edició, que passa a mantenir el format d'un sol cap de setmana, comencen el dissabte 2 de març al matí amb la inauguració, amb la presència de Lluís Guinó Subirós, alcalde de Besalú. Seguidament s'obrirà l'exposició La Bíblia: el llibre de llibres i, a la zona arqueològica de la sinagoga de Besalú tindrà lloc una conferència a càrrec de la doctora Margarida Genera Monells, responsable de protecció legal del servei d'arqueologia i paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. També hi haurà visites guiades i ja a la tarda, la presentació del llibre Un comtat a l'època medieval, amb degustació de dolços jueus al pati de la Cúria a càrrec de Besalú Gastronòmica. El dia acabarà amb la pel·lícula El violinista en el tejado, que es podrà veure a Cal Tronc.

Pel que fa les activitats de diumenge, hi haurà més visites guiades i actes encarats als més menuts, com el taller infantil molí de vent i la interpretació del conte El vent i la farina del llibre de contes El rei dels captaires de Peninnah Schram, a càrrec del club de lectura de la biblioteca Ramon Vidal.

Declarat BCIN

La vila de Besalú ha realitzat diversos projectes de rehabilitació patrimonial sota la influència de la Xarxa de Calls Jueus. Una d'elles és la rehabilitació de la placeta del Micvé, revaloració dels elements arqueològics visibles i reconstrucció d'alguns elements per poder mostrar clarament l'estructura de l'espai format pel pati de la sinagoga, la sala d'oració, el portal dels Jueus i la pujada fins al pati, micvé. Tota aquesta feina més la documentació existent ha derivat a aconseguir que aquest espai pugui ser declarat BCIN per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Altres millores que s'han portat a terme són la creació del Centre d'Interpretació del Call, que mostra a través d'un audiovisual la reconstrucció en 3D de l'espai i plaça de les restes de la sinagoga medieval documentada l'any 1264 i panells informatius sobre les excavacions arqueològiques fetes el 2002; el projecte d'il·luminació del micvé i el treball de senyalització del barri jueu. Tot aquest esforç està recompensat en el creixent nombre de visitants que rep actualment la població de Besalú, molts interessats pel patrimoni jueu i que la zona arqueològica de la sinagoga sigui declarada Bé Cultural d'Interès Nacional en el marc de la legislació catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona