Societat

urbanisme

El ple de Salou impugna el pressupost del consorci de Port Aventura

Al·leguen que vulnera les seves competències municipals perquè van sortir del consorci fa gairebé un any

L'altre soci, Vila-seca, aprova la pròrroga

El ple de l'Ajuntament de Salou va aprovar ahir per unanimitat tirar endavant el document d'al·legacions per invalidar el pressupost pel 2013 del consorci intermunicipal del Centre Recreatiu i Turístic (CRT), que és l'ens encarregat de gestionar els tributs del parc temàtic Port Aventura. El consistori considera que aquest pressupost envaeix les seves competències municipals, ja que l'ens municipal va acordar fa gairebé un any sortir del CRT, just quan va vèncer l'acord a vint anys entre els ajuntaments de Vila-seca i Salou que establia el repartiment al 50% d'aquests tributs.

Tant l'alcalde, Pere Granados, com la resta de portaveus dels diferents grups municipals, van reiterar ahir que consideren vàlid el consorci com a organisme de gestió i desenvolupament d'aquesta zona però que troben injust el repartiment d'uns ingressos a parts iguals si es té en compte que un 73% dels terrenys que ocupa el parc temàtic són del terme municipal de Salou. En aquest sentit, Granados anunciava ahir que aquest serà “el primer d'un capítol d'al·legacions” si l'Ajuntament de Vila-seca no surt de l'“immobilisme” en el qual s'han enrocat i no obre la porta al diàleg.

El d'ahir és un capítol més d'una batalla que va iniciar-se el febrer de l'any passat, quan la Generalitat va incloure una esmena al pressupost que establia que es renovessin les condicions de distribució de tributs a parts iguals del CRT de manera indefinida, just quan expiraven els vint anys de vigència que tenia el consorci. Des de llavors el consistori salouenc ha reclamat asseure's per pactar un tracte “més just” i arran d'aquesta petició es va crear una comissió paritària que havia de dictaminar el nou repartiment. El termini per fer-ho s'ha extingit sense que hi hagi percentatges sobre la taula i per això la conselleria d'Economia, que presideix el consorci del CRT, ha demanat una pròrroga de dos mesos.

Mentre que l'Ajuntament de Salou diu que no hi ha d'haver pròrrogues sinó reunions, el de Vila-seca aprovava precisament ahir en junta de govern aquesta proposta de pròrroga i emetia un comunicat on deia: “Sempre hem defensat l'interès mutu amb el municipi de Salou” i “mai hem tingut en el pensament paraules com ara ‘espoli', ‘apoderament d'impostos' o ‘impugnacions'”.

LA DATA

16.02.12
Es el dia en què el ple de l'Ajuntament de Salou
va aprovar sortir del consorci del CRT.
Les claus

Un pastís molt llaminer

m. ribé

Port Aventura és des del primer dia un pastís molt llaminer, i d'aquí que l'estira-i-arronsa entre els dos municipis hagi estat constant al llarg dels anys. De fet, la mateixa constitució del consorci intermunicipal del Centre Recreatiu Turístic creat ara fa 21 anys ja va ser una fórmula ideada per la Generalitat per posar pau on no n'hi havia i no deixar-se perdre la milionària inversió. En aquells moments Salou havia deixat de ser el barri mariner de Vila-seca per convertir-se en municipi amb entitat pròpia i la falta d'experiència d'uns o potser l'astúcia dels altres va fer que acabés cedint part dels tributs que es generarien al seu terme municipal.

Ara s'han fet grans i no només reclamen el que consideren que ja són els impostos dels seus veïns sinó que també es volen garantir el que vindrà. I és que el macroprojecte d'expansió conegut com a Barcelona World i que va vinculat al parc temàtic també s'ha de desenvolupar en terrenys que són del seu terme municipal i això, traduït en recaptació de tributs, són molts euros al final de l'any per als seus fons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.