Festes populars i fires

Més vius que mai

Barcelona prepara exposicions i homenatges per tota la ciutat per celebrar els 150 anys de pessebrisme associatiu i el centenari de la tècnica del diorama a Catalunya

Una de les tradicions nadalenques més arrelades, el pessebre, està en un moment de celebració. I és que el 2013 es commemoren 150 anys de la creació de l'Associació de Pessebristes de Barcelona (1863), la primera entitat de Catalunya, origen del pessebrisme català. Per celebrar l'efemèride, la Federació Catalana de Pessebristes, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, ha organitzat més d'un centenar de propostes, entre les quals destaquen pessebres, exposicions, el tradicional concurs de pessebres entre les escoles o els casals de gent gran, i que es desenvoluparan per tota la ciutat fins a finals de l'any vinent. Els actes s'enceten aquest Nadal, coincidint amb l'origen del diorama a Catalunya, una tècnica que ha estat molt conreada i ha dut el nom de la ciutat a molts indrets del món.

L'exposició Pessebres del món: Cultura, art, tradició, és una de les principals iniciatives de la celebració. La mostra acull nombrosos pessebres de Catalunya i de l'Estat espanyol, de molts altres països europeus (com Alemanya, Àustria, Bèlgica, França, Holanda, Itàlia, Polònia, Suïssa i Txèquia) i d'altres continents com Amèrica, Àfrica i Àsia. També dedica un espai a la figura d'Antoni Moliné, a qui s'atribueix la invenció de la tècnica del diorama el 1912. L'exposició es podrà veure de l'1 de desembre al 3 de febrer a la Seca. D'altra banda, aquest any el tradicional pessebre de la plaça de Sant Jaume retrà homenatge al diorama. En aquest sentit, oferirà tres boles de Nadal, amb tres representacions nadalenques a l'interior, amb fons inspirats en obres de grans mestres del paisatgisme català, Santiago Rusiñol, Ramon Martí Alsina i Joaquim Mir. Més propostes són les exposicions de diorames a vuit seus de districte de la ciutat (Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Eixample, Gràcia, Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Martí); l'exposició de l'Associació de Pessebristes de Barcelona al Palau Mercader; i les tradicionals exposicions de pessebres a la Pia Almoina i a l'església de Betlem, a la Rambla, que enguany també celebra el cinquantenari de la seva exposició de diorames.

Nou capgròs

Un dels actes de celebració més populars és la creació de l'Esperit del Nadal, un capgròs que només apareixerà durant les festes del Nadal i que s'incorpora aquest any a l'imaginari festiu de la ciutat. El cap i la dansa són les seves dues singularitats principals i anirà acompanyat del seu seguici, format per un grup de músics amb instruments tradicionals catalans, que interpretaran peces nadalenques. A més, l'acompanyen dotze balladors de l'Esbart Català de Dansaires, que duen un barret amb complements característics de cadascun dels dotze mesos de l'any.

Olot, capital del pessebrisme

J.P.

La capital de la Garrotxa, Olot, serà seu del pessebrisme català, ja que acollirà, de l'1 de desembre al 3 de gener, la Biennal del Pessebre Català, un esdeveniment organitzat per la Federació Catalana de Pessebristes que reuneix treballs d'agrupacions pessebristes del país –es calcula que s'hi podrà veure una selecció de 70 pessebres diferents. Aquest any coincideix amb el vintè aniversari de la Mostra Internacional de Pessebres a Olot, que com és habitual portarà, als voltants de les festes de Nadal i a diferents espais de la ciutat, exposicions de diorames, figures de pessebre i homenatges a reconeguts pessebristes.

Altres pessebres

J.P.

Mont-ras (Baix Empordà). IX Exposició de Pessebres i Diorames. Del 6 de desembre al 13 de gener a la sala polivalent de l'ajuntament. Entrada gratuïta.

Parets del Vallès (Vallès Oriental). 26è Pessebre Monumental a sota la plaça de la Vila. Visites: dissabte i diumenge de 17 a 19.30 h. 24 de desembre després de la Missa del Gall. Del 25 de desembre al 6 de gener, feiners de 17 a 19.30 h i festius d'11 a 13.30 h i de 17 a 20.30 h.

Prats de Llobregat (Baix Llobregat). Pessebre a la plaça de la Vila. Del 13 de desembre (inauguració) fins passat Reis. Gratuït.

Reus (Baix Camp). XIII Mostra Pessebrista. Del 15 de desembre al 7 de gener a l'església Prioral de Sant Pere. Gratuït.

Ripoll (Ripollès). Pessebre Monumental, del 15 de desembre fins al 31 de gener en uns baixos de la plaça de l'Ajuntament. Gratuït.

Vila-seca (Tarragonès). 13a edició del Pessebre de Sorra. Del 3 de desembre al 7 de gener a la platja de la Pineda (muntatges del 3 al 9 de desembre). Gratuït.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.