Societat

Reconversió per a una zona residencial en via morta

Els terrenys, dins del pla d'expansió de Port Aventura, havien de ser ocupats per prop de 2.500 habitatges

Salou i Vila-seca tenen obert un conflicte per repartir-se els tributs del projecte

Tot i el zel amb què s'han gestionat les negociacions sobre el futur Barcelona World, a Vila-seca i Salou el destí turístic dels terrenys situats a tocar del parc temàtic Port Aventura no és cap sorpresa. L'espai on ara es preveu que es desenvolupin els sis complexos temàtics no és més que el replantejament de la gran assignatura pendent en el pla d'expansió del parc: la zona residencial del centre recreatiu i turístic (CRT), llargament congelada, i per a la qual fa anys que els terrenys estan reservats.

La Comissió d'Urbanisme de Tarragona ja va donar llum verd l'any 2006 a la construcció de 2.477 habitatges i dos hotels en aquesta zona, compresa entre el parc i la platja Llarga de Salou. Curiosament, el primer esborrany de pla d'expansió del parc apostava per la creació de sis complexos hotelers, opció que finalment els gestors del parc van descartar en favor de l'ús residencial, molt més atractiu en ple auge de la bombolla immobiliària.

La crisi va deixar paralitzat el projecte, tot i que alguns dels seus complements sí que s'han desenvolupat en els darrers anys: és el cas dels tres camps de golf, el beach club de la platja Llarga de Salou i el centre de convencions. Excepte aquest últim element, tots els altres projectes i els terrenys on ara es construirà Barcelona World es van segregar del negoci del parc temàtic l'any 2009, coincidint amb la venda de part de l'accionariat al fons inversor italià Investindustrial. Així, Criteria (que fins llavors controlava la totalitat del negoci vinculat a Port Aventura) es va continuar reservant el 100% de la titularitat de la nova empresa que gestiona aquesta part ara clau, Mediterranean Beach & Golf Club. Port Aventura Entertainment (que gestiona els parcs, el centre de convencions i els seus hotels) està repartida al 50% entre el fons de La Caixa i Investindustrial.

Negociacions obertes

La reconversió de la zona residencial del CRT obligarà segurament a fer un tràmit de canvi d'usos urbanístics, operació que anirà a càrrec del consorci que des del 1992 formen els ajuntaments de Vila-seca i Salou, juntament amb la Generalitat. Precisament, aquest instrument ha estat en els darrers mesos motiu d'una picabaralla política entre els dos municipis amb el repartiment dels tributs que genera Port Aventura i, especialment, els que s'esperaven del seu pla d'expansió, en el punt de mira.

Justament ahir es va produir la primera reunió d'una comissió formada per experts escollits per cada Ajuntament que haurà de decidir en sis mesos com es repartiran els tributs, que fins ara es divideixen al 50%. Salou reclama tenir accés a una porció més gran, ja que el parc està majoritàriament al seu terme. El futur Barcelona World segueix en aquesta línia, i s'instal·larà aproximadament un 70% en terme salouenc i un 30% al de Vila-seca.

LA DATA

2006
La Comissió d'Urbanisme
va aprovar el pla d'expansió del CRT, que preveia 2.477 habitatges.
Les claus

La porció del pastís que La Caixa no va voler deixar anar

a.p

Port Aventura és un pastís molt temptador, això és innegable. Però potser en els darrers anys els moviments i les discussions entre golafres amb dret a fer-hi una queixalada havien arribat a uns nivells que podien resultar fins i tot sorprenents, i que ara cobren un nou sentit un cop s'ha desvelat el nou vestit per al pla d'expansió de l'entorn del parc.

L'any 2009, en plena febre constructora, va semblar com a mínim curiós que La Caixa optés per vendre's la meitat d'un parc temàtic que era rendible (l'únic de l'Estat que ho ha aconseguit, per cert), però en canvi no deixés anar ni un 1% d'una futura zona residencial on ni hi havia grues ni se n'esperaven, però era convenientment segregada empresarialment.

També cobra una dimensió diferent l'enfrontament polític entre els alcaldes de Salou i Vila-seca, que van mantenir un duel mediàtic sobre el repartiment dels impostos del parc sota una pressió evident de la Generalitat, tant pel que fa a la seva renovació com a la via de solució ara en marxa. I és que a Port Aventura els seus inversors s'han deixat mil milions d'euros des del 1989, però amb Barcelona World parlem de gairebé cinc cops més. I això, estarem d'acord, és un dolç molt bo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES