Societat

Urbanistes i arquitectes rebutgen el projecte d'Adelson

Defensen la legitimitat de l'ordenament jurídic i el planejament territorial vigent

El projecte “no es justifica per un interès públic, no atén principis ètics urbanístics i no ha estat sotmès a un procés de transparència i participació ciutadana”, critica l'arquitecte Xavier Matilla

L'Agrupació d'Arquitectes Urbanistes de Catalunya (AAUC), l'Agrupació Catalana de Tècnics Urbanistes (AETU-ACTU) i la Societat Catalana d'Ordenació del Territori (SCOT) han presentat aquest dimecres un manifest conjunt en què rebutgen frontalment el projecte Eurovegas. En el manifest, al qual també s'ha adherit l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), les associacions d'urbanistes defensen la legitimitat de l'ordenament jurídic i el planejament territorial i urbanístic vigent, i alerten que Eurovegas crearia un precedent en el tractament de les singularitats en l'ordenació del territori en futurs projectes.

En un debat organitzat pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), l'arquitecte i secretari de l'AAUC, Xavier Matilla, ha rebutjat el projecte perquè “no es justifica per un interès públic, no atén principis ètics urbanístics i no ha estat sotmès a un procés de transparència i participació ciutadana”. Matilla ha lamentat que, fins i tot si Eurovegas no s'implanta al Delta del Llobregat, ja s'ha generat un descrèdit del planejament actual del terra i “s'han profanat els territoris protegits”.

Rebuig gairebé unànime

La majoria dels assistents al debat organitzat pel COAC s'han posicionat en contra del macrocomplex d'oci del magnat nord-americà Sheldon Adelson, argumentant que canvia radicalment el model d'urbanisme de Barcelona i de Catalunya. El degà del (COAC), Lluís Comerón, ha assegurat que el col·legi “fa seva la veu escoltada durant el debat”. “Del que coneixem no estem a favor”, ha dit Comerón, que també ha admès que la institució no té informació suficient sobre el projecte.

De totes maneres, Comerón ha afirmat que el projecte travessa línies vermelles que el govern català no pot permetre. El degà del COAC ha establert com una d'aquestes línies el respecte del Parc Agrari del Delta del Llobregat, el model urbanístic que comporta i la seva sostenibilitat. A més, Comerón ha instat el govern català a escoltar les opinions dels experts i dels ciutadans.

Per una altra banda, la biòloga Anna Zahonero ha fet referència als excessius consums d'aigua i energia que comportarà el projecte i ha lamentat que la seva ubicació al Delta del Llobregat reduirà la capacitat de Catalunya de proveir-se de productes agrícoles de proximitat. El geògraf Francesc Muñoz ha alertat del perill de degradació de construir ciutats només basades a l'oci i l'entreteniment, i l'advocat Carles Pareja ha considerat que si el govern accedís a modificar les lleis per adaptar-les al projecte d'Adelson provocaria més desafecció cap als poders públics i “la credibilitat de les lleis quedaria seriosament qüestionada”. Pel que fa a l'arquitecta Maria Rubert, s'ha mostrat sorpresa que la Generalitat s'hagi interessat en aquest projecte i s'ha preguntat si Catalunya ha optat per canviar de model de país.

L'únic ponent que no ha manifestat un rebuig frontal contra Eurovegas ha estat l'advocat Agustí Jover, que ha criticat una excessiva “cultura del no” a Catalunya, i ha diferit de la idea dels altres ponents que els governs han de compartir la decisió amb els ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona
AGRICULTURA

Els regants del Llobregat seran compensats per les llavors que no puguin plantar

BARCELONA
SERVEIS

Afectades l’R2 sud, R14 i R15 per un tren avariat entre Garraf i Sitges

sitges
llengua

Els centres sanitaris hauran d’atendre els usuaris en la llengua que triïn

barcelona
SOCIETAT

El Palau de Congressos torna a acollir ExpOtaku Tarragona

TARRAGONA
INFRAESTRUCTURES

Adjudicada la tercera fase de la via per a ciclistes i vianants entre Reus i Cambrils

REUS