Societat

Desafiant el vertigen

Port Aventura inaugura avui Shambhala, les muntanyes russes més altes i ràpides d'Europa

El parc temàtic de Vila-seca i Salou ha destinat 25 milions d'euros al projecte, el més important des de la venda als italians Investindustrial

El president Mas pujarà a l'atracció, que arriba a 76 metres d'alçada, en el seu primer viatge

El viatger tindrà la sensació que es desenganxa del seient del tren

Port Aventura inaugura avui una nova etapa. Una de les inversions més importants des de la inauguració del parc, les muntanyes russes Shambhala, es posen en funcionament després de més d'un any d'expectació i un procés de construcció que ha estat seguit amb devoció a les xarxes socials. L'atracció, ambientada a l'Himàlaia, ha batut diversos rècords i ha calgut que els accionistes del complex hi invertissin 25 milions per tirar-la endavant. És també la primera atracció per a adults que estrena el parc des del 2007, per la qual cosa els responsables del parc esperen que l'esforç es tradueixi en la superació de la barrera dels quatre milions de visitants aquesta temporada.

Tot i que el públic en general no podrà accedir avui a les noves muntanyes russes fins a les tres de la tarda, el viatge inaugural es farà aquest migdia amb el president de la Generalitat, Artur Mas, com a un dels passatgers convidats. D'aquesta manera, el parc traça un paral·lel amb la inauguració del parc la primavera del 1995, en el viatge inaugural del que ha estat el símbol del complex, el Dragon Khan, que també va estrenar el llavors president Jordi Pujol.

Shambhala s'ha alçat en els darrers mesos com tot un monstre d'acer al qual es podrà accedir des de l'àrea temàtica de la Xina, però que trepitja també les zones dedicades a la Polinèsia i Mèxic. L'atracció ha aconseguit allò que el 1995 semblava impossible: deixar petit el Dragon Khan, que ha passat ara a un segon terme en la silueta del parc. La paternitat de les dues atraccions és també compartida, ja que els dos projectes han anat a càrrec de la companyia amb seu a Suïssa Bolliger & Mabillard, experta en muntanyes russes.

Igual que ja va fer amb el Dragon Khan, Port Aventura ha apel·lat a xifres de rècord per assegurar-se l'èxit. Si el Dragon Khan era als inicis del parc l'atracció que tenia més bucles de tot el món i a més alçada, Shambhala torna a situar Port Aventura al capdamunt dels rànquings, tot i que ara, això sí, només en l'àmbit europeu. En efecte, l'atracció és la més alta del continent: la primera pujada es troba a 76 metres d'alçada, i la caiguda que la segueix (també sense contrincant a Europa) arriba als 78 metres, i acaba en un túnel sota terra. Amb aquests ingredients, és evident que la velocitat que prenen els trens és també de rècord: fins a 134 quilòmetres per hora.

En aquest cas, però, els que provin la novetat no hauran de témer quedar de cap per avall. Shambhala busca sensacions diferents, amb fins a cinc pujades i baixades que prometen fer que la gent tingui la sensació de desenganxar-se del seient (allò que tècnicament s'anomena air time). Els vagons ja s'han dissenyat tenint en compte aquest objectiu: es tracta de seients completament oberts amb una única protecció a l'altura de la cintura, i el tronc lliure. El recorregut, que dura uns tres minuts, reserva també algunes sorpreses, com ara el pas per un llac que esquitxarà els espectadors.

El gran volum d'inversió no s'ha destinat sols a la construcció, sinó també a la creació de tot un entorn tematitzat, ambientat en un regne imaginari a les muntanyes de l'Himàlaia, que fins i tot ja té un espectacle propi.

La posada en funcionament de la nova muntanya russa és un pas de gegant per tal de rellançar el parc temàtic a partir de la seva compra el 2009 pel grup italià Investindustrial. L'entrada dels italians, que comparteixen l'accionariat del parc amb Caixabank, va suposar la fixació d'una inversió de 80 milions fins al 2014, amb l'objectiu de renovar les instal·lacions del complex temàtic, l'únic de l'Estat espanyol que és rendible. El primer pas va ser la inauguració l'any passat de l'àrea infantil Sèsam Aventura, que ja va permetre arrodonir unes molt bones dades de temporada, amb un increment del 16% dels visitants i el 19% en la facturació anual.

1.600
tones d'acer
es van utilitzar a l'obra, junt amb 4.000 m³ de formigó per als fonaments, de fins a 18 metres.
32
persones
són les que poden pujar a cadascun dels tres trens que circularan a la vegada per l'atracció.
4
cops
són els que els rails de Shambhala es creuen amb el Dragon Khan. Les dues atraccions estan de costat.
300
treballadors
han participat en les obres de construcció de Shambhala, dirigides per l'enginyera PGI-BOMA.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà