Societat

La contraportada

Essències de Besalú

Es posa a la venda un joc de taula en què els participants han de superar preguntes sobre la història, el patrimoni i les tradicions d'aquest poble

Els besaluencs de tota la vida que vulguin posar a prova els seus coneixements sobre el seu poble, així com qualsevol que tingui curiositat pel passat i el present de l'antiga vila comtal garrotxina, disposen ara d'una bona pedra de toc. A més, com que es tracta d'un joc, s'ho passaran bé. Almenys aquesta és la intenció del creador de Besalú en joc, Germán Mas: difondre la història, el patrimoni i els costums de Besalú d'una manera amena.

Es tracta d'un joc de taula adreçat a més grans de sis anys en què fins a sis jugadors competeixen per fer més de pressa el trajecte imaginari pel barri vell, entre el pont fortificat i la plaça de la Llibertat, a base de superar preguntes. “Quin jardí hi ha al costat del Molí?”, es demana, posem per cas, i el participant ha de triar entre tres respostes possibles: “De la ratafia, l'anella verda o de la Maria.” Una altra: “Quines relíquies es veneren a Sant Pere? les relíquies d'un veí, del comte Tallaferro o dels sants Prim i Felicià?” I així, fins a 320 qüestions que, a la llarga, es podran ampliar amb extensions temàtiques, segons va anunciar Mas. La fitxa de cada jugador és una figura que evoca la impressionant història de Besalú – el comte Tallaferro, la seva dona Tota, el trobador Ramon Vidal i un jueu, que simbolitza el llegat que la cultura jueva ha deixat al municipi– i les tradicions –un manaia i un estaferm–. El tauler és de roba, com el recipient on guardar-ho tot, a fi que sigui més còmode de dur d'un lloc a l'altre. L'autor el va presentar ahir a la premsa, en companyia de l'alcalde, Lluís Guinó. La iniciativa és privada, però com que pot ser un excel·lent material turístic, l'Ajuntament li dóna suport fent-ne difusió i comprant-ne dos exemplars per a l'escola. Aquest dissabte a les vuit del vespre es presentarà al públic en general, a la Cúria Reial. De moment n'ha sortit l'edició en català, però aviat també n'hi haurà en castellà, anglès i hebreu (els israelians són els visitants estrangers més nombrosos). Es pot trobar en alguns establiments de Besalú, Banyoles i Girona. Val 38 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona