Reportatge

A tota velocitat

El cós de Sant Antoni celebra les úniques curses professionals de cavalls que s'organitzen a Catalunya

A falta d'un hipòdrom català on s'organitzin curses professionals habitualment, la cita del cós de Sant Antoni de Vila-seca és especial per als aficionats al món del cavall. De fet es tracta d'un dels actes del programa de la festa major d'hivern d'aquest municipi del Tarragonès, que enguany se celebrarà el dia 15, i té la particularitat de ser considerat Element Festiu Tradicional d'Interès Nacional de Catalunya i formar part, al mateix temps, del calendari de competició oficial de la Sociedad de Fomento de Cría Caballar de España, l'ens regulador de les curses de cavalls a l'Estat. Segons Francesc Benach, que aquests dies ultima les inscripcions: “No hi ha diferència entre aquestes curses i les que es puguin fer als hipòdroms de La Zarzuela o de Sant Sebastià. Aquí hi vénen jutges de Madrid, gent especialitzada a entrar els cavalls als calaixos, entrenadors, joqueis reconeguts... això sí, no entren dins el rol d'apostes de la travessa hípica.” Però, d'apostes, se n'hi faran: “També estan legalitzades, perquè demanem l'autorització corresponent, però són un divertiment que ens ajuda a finançar la festa”, aclareix. Cada aposta costa dos euros i cal encertar els dos cavalls que creuaran primer la meta. A més de diverses quadres catalanes, al cós de Vila-seca hi correran cavalls pura sang anglesos de quadres d'altres punts de l'Estat com ara Madrid o Cantàbria. Els cinc primers classificats de cada cursa es repartiran els 27.000 euros previstos en premis i es calcula que unes 8.000 persones seguiran l'esdeveniment. Les curses tindran lloc al circuit hípic de la Torre d'en Dolça, que és de propietat municipal, i totes tres són de galop. “Abans també n'organitzàvem de trotadors, però la majoria de participants venien de les Illes i els costos de transport, sumats a la incertesa que no poguessin arribar per causes meteorològiques, va fer que optéssim per deixar de convocar-les”, diu Benach.

Reivindicació

La trobada anual a Vila-seca dóna peu als seguidors a lamentar la manca d'un hipòdrom i de curses professionals a Catalunya. “Cada any es reprodueixen les mateixes converses. Tothom vol fer més curses però després no arriba cap oferta ferma amb cara i ulls”, diu Benach. En Josep Fusté, que fa molts anys que participa amb els seus cavalls al cós de Vila-seca, recorda: “L'any passat van venir directius de la Sociedad de Fomento de Cría Caballar per parlar del tema amb gent de Subirats i Bàscara.” Aquests dos municipis tenien projectes més o menys avançats per construir un hipòdrom. A priori, hom pot pensar que la crisi ha de frenar les iniciatives que hi pugui haver en aquest sentit, però sembla que de nou sonen veus d'un grup inversor interessat en aquest futur hipòdrom. Josep Fusté en defensa l'oportunitat: “Jo crec que si tinguéssim l'hipòdrom, més gent s'animaria a crear la seva quadra. Ara som pocs aquí a Catalunya i hem de portar els cavalls a córrer al sud de França, a Madrid o a Sant Sebastià. Molts propietaris tenen els cavalls fora i fan que els entrenin prop dels hipòdroms. Jo no ho volia perquè així no disfrutes dels teus cavalls”, diu, i encara hi afegeix altres arguments: “Es crearien llocs de treball perquè es necessitarien veterinaris, mossos, preparadors i molts altres serveis... només cal veure la importància del sector a França.”

Curses centenàries

El primer document escrit sobre el cós de Sant Antoni data de 1876, tot i que se celebrava amb anterioritat. L'origen rau en la rivalitat entre els carreters de dos comerciants de vi establerts al poble, que organitzaven curses el dia del patró per aclarir quin cavall era el millor.

PER ARRIBAR-HI

En cotxe. Per l'autopista AP-7 (sortida 35) i per l'autovia A-7 (antiga N- 340).
En tren. Renfe té estacions a Vila-seca i a Port Aventura.
1a cursa. Galop. Per a cavalls pura sang anglesos. Distància 1.700 m. Trofeu Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca.
2a cursa. Galop. Per a cavalls pura sang anglesos. Distància 1.700 metres. Trofeu La Caixa.
3a cursa. Galop. Per a cavalls pura sang anglesos. Distància 2.500 metres. Trofeu Gran Premi Ajuntament de Vila-seca.
Data i lloc. 15 de gener, a les 12h al circuit hípic de la Torre d'en Dolça.
Més informació. www.vila-seca.cat

Amb més calma

“Vila-seca és un poble amb molta afició als cavalls”, diu Sergi Gart, de l'entitat Amics dels Cavalls que organitza els Tres Tombs. “Enguany hi haurà més participació que mai, amb setanta cavalls muntats i 31 carruatges variats”, avança. Aquest acte tradicional tindrà lloc el 17 de gener, el dia de Sant Antoni. Llavors, els aficionats podran veure passar animals de càrrega de tota mena i amb més calma que a les curses de pura sang anglesos del dia 15. A més, enguany repeteix la festa hípica el dia 14 al parc de la Torre d'en Dolça, amb curses de rucs per al jovent, gimcanes de cavalls, passejos a cavall i en poni per la zona...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
successos

Detingut un conductor amb 2 quilos de cocaïna en una caixa de cereals

Barcelona
VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona