Societat

L'ocupació de l'edifici del 15-M, pendent del jutge

El conseller d'Interior manifesta que, aquest cop, espera l'ordre judicial per desallotjar el bloc del Verdum

L'Ajuntament comprovarà si les nou famílies desnonades són usuàries de Serveis Socials

L'ordenament judicial va permetre ahir que nou famílies desnonades poguessin gaudir de la tercera nit sota el sostre de l'edifici del carrer Almagro, al barri del Verdum de Barcelona, que van ocupar dissabte amb el suport dels “indignats” del 15-M.

A la treva judicial se li va afegir la policial. I és que el conseller d'Interior va anunciar ahir al matí, en una entrevista a TV3, que aquest cop “esperen la decisió del jutge” per si han de desnonar l'edifici. Felip Puig va assegurar: “Actuem sempre com a policia judicial”. Tanmateix, va admetre que en moments puntuals la policia executa un desnonament exprés, com el que el conseller va ordenar en l'ocupació del cinema Palau del Cinema, a la Via Laietana, el 23 de gener després d'una manifestació. Desnonament exprés és el malnom que periodistes i policia han donat al delicte flagrant, el qual permet a agents de l'autoritat desnonar quan veuen aquesta acció immediata, tot i que a voltes el concepte immediat s'allarga massa.

Segons els “indignats” l'edifici del barri del Verdum fa cinc anys que està buit i era d'una constructora que va fer fallida i, en no poder pagar la hipoteca la propietària, ha passat a l'entitat bancària Cajamar. El conseller Puig va informar que el titular de l'immoble va presentar dissabte una denúncia al jutjat de guàrdia de Sant Feliu de Llobregat. Segons fonts judicials, el titular d'aquest jutjat ja s'ha inhibit en favor del jutjat de Barcelona que ahir era de guàrdia, ja que l'edifici està en aquesta ciutat. Tal com fixa la llei, però, és previsible que aquest jutge de Barcelona s'inhibeixi cap al magistrat que era de guàrdia en el moment dels fets, és a dir, dissabte a la nit. Hi era el titular del jutjat d'instrucció 7 de Barcelona, i aquest pot requerir un desallotjament ràpid o trigar dies i demanar informació al seu titular.

El portaveu dels “indignats”, Salva Torres, va declarar ahir que estan satisfets “d'aquesta victòria emocional” i que han rebut el suport de veïns del barri i d'entitats de l'Estat espanyol. En una assemblea, van decidir l'obertura d'un centre social i una cooperativa agroalimentària als baixos dels pisos ocupats. Per la seva part, un portaveu de l'Ajuntament de Barcelona va afirmar ahir que “desconeixien” les famílies que hi havia al bloc ocupat, tot i que si eren desallotjades serien ateses, com es fa sempre. Un càrrec municipal va aclarir, hores més tard, que la directriu és identificar si aquestes famílies són usuàries dels serveis socials o han demanat algun ajut.

LA FRASE

Vaig saber de l'actuació a la Ciutat de la Justícia quan els Mossos ja eren a dins per ordre del jutge
Felip Puig
conseller d'interior

Càritas vol el rescat com els bancs

L'organització no governamental catòlica Càritas va demanar ahir que l'Estat acudeixi “al rescat de les persones que perden casa seva per no poder pagar les hipoteques o els lloguers, com ha acudit a rescatar les entitats financeres”. Càritas va afirmar ahir, coincidint amb el Dia Mundial per a l'Eradicació de la Pobresa, que viu amb “impotència” i amb “alarma” les greus conseqüències de la crisi i l'atur i denuncia que “no s'actua”.

D'altra banda, el Col·legi d'Advocats de Barcelona debat avui a la tarda la recent resolució de la secció segona de l'Audiència de Girona, en què s'accepta que es cancel·li la hipoteca amb el lliurament del pis. Hi seran els magistrats Juan Garnica i Guillem Soler, l'advocat Vicente Pérez, i la professora de dret civil de la UB, Elena Lauroba.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Ter recupera el cabal ambiental, de 2.000 litres per segon

susqueda
SOCIETAT

Desgel de les glaceres i aigua pluvial reaprofitada a Temps de Flors

girona
societat

Demanen la dimissió dels directius del canal d’Urgell

Mollerussa

CCOO tanca un acord amb l’empresa Llansà SA que posa fi a la vaga

llançà
societat

Els Miquelets tornen a desembarcar a la platja d’Arenys

arenys de mar
Societat

Nova manifestació de treballadors de presons per reclamar més seguretat

Barcelona
PUIGCERDÀ

El consistori perseguirà i denunciarà les actituds incíviques

PUIGCERDÀ
societat

L’Ascensió de Granollers engega motors

GRANOLLERS
ROSES

L’Àrea de Turisme promou l’estalvi d’aigua en hotels i càmpings

ROSES