El Punt Casteller

Gamma extra a dojo

Vilafranca i Minyons en preparen de grosses per la Mercè i la Jove vol tornar-hi amb el cinc de nou

Si set dies enrere ja hi va haver gresca, avui comença un dels caps de setmana castellers més potents de la temporada, gentilesa sobretot de les festes majors de Tarragona i Barcelona.

La primera cita és aquest migdia a la tarragonina plaça de la Font. Jove i Xiquets van començar amb bon peu la festa major diumenge passat, però cap de les dues va aconseguir superar els seus registres. A tall de revàlida, la tradicional diada de Santa Tecla ha de servir als liles per aconseguir el seu primer gamma extra, el cinc de nou, i als matalassers el seu primer quatre de nou. Per als Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau també és la diada més important de l'any, i volen estrenar-hi castells de la gamma alta de set: els del barri mariner preparen el set de set, mentre que els de la camisa verda han optat pel dos i el cinc de set.

Tres amb l'agulla a Barcelona

Els Castellers de Vilafranca van posant cromos de gamma extra a l'àlbum de la temporada i aquest diumenge volen enganxar-n'hi un altre. El tres de nou amb l'agulla, un castell que només ells han descarregat dues vegades, és el seu objectiu prioritari, però la diada de la Mercè podria anar acompanyada d'altres grans castells com el pilar de vuit, la torre de vuit neta o la de nou emmanillada.

Ben a prop hi haurà uns Minyons de Terrassa que també es prenen molt seriosament la diada i hi portaran si tot va bé el dos de nou, sense descartar del tot algun altre gamma extra.

Els Castellers de Barcelona volen estrenar en aquesta cita el tres de vuit i el dos de vuit, però abans hauran hagut de veure's les cares amb les altres colles de la ciutat: per primer cop a la història fins a tres colles es disputaran aconseguir el millor registre. I això gràcies al bon estat de forma dels Castellers de la Vila de Gràcia, que, com els de Barcelona, tenen en el dos de vuit el seu principal repte. Els Castellers de Sants, en una temporada més fluixa que les anteriors, volen apujar el llistó amb un castell que acabaran de decidir les darreres proves, però que podria ser el cinc de vuit. Poble Sec i Sagrada Família també reserven sorpreses, de manera que la Mercè promet força.

Tarragona (Tarragonès)
Divendres 23 a les 13 h, a la plaça de la Font, diada de Santa Tecla amb els Xiquets de Tarragona, la Colla Jove, els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau.
Barcelona (Barcelonès)
Dissabte 24 a les 12 h, a la plaça de Sant Jaume, actuació de la Mercè amb les sis colles locals: Castellers de Barcelona, del Poble Sec, de la Vila de Gràcia, de Sants, de la Sagrada Família i Jove de Barcelona.
El Prat (Baix Llobregat)
Dissabte 24 a les 18 h, a la plaça de la Vila, diada de festa major amb la participació dels Capgrossos de Mataró, els Castellers de Cornellà i els Castellers de Mallorca.
Sitges (Garraf)
Dissabte 24 a les 18.30 h, diada de Santa Tecla al Cap de la Vila, amb la Colla Jove de Castellers de Sitges, la Colla Joves Xiquets de Valls i els Castellers de Sant Cugat.
Barcelona (Barcelonès)
Diumenge 25 a les 12 h, a la plaça de Sant Jaume, diada de la Mercè amb els Castellers de Barcelona, els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa.
XIULETS

L'enèsima diada suspesa

Sempre hi pot haver un descuit, però és que aquesta temporada no paren d'acumular-se setmana rere setmana les actuacions que s'han hagut de suspendre per manca d'ambulància. La darrera, diumenge passat a Mollet, amb la colla local i uns Castellers d'Altafulla que van fer dos-cents quilòmetres per un pilar de quatre.

L'ANÈCDOTA

Quinze anys en cinquanta minuts

Un documental de la productora mataronina Clack repassarà els quinze anys d'història que compleixen aquest any els Capgrossos de Mataró. El film s'ha començat a rodar a principis de setembre, a partir d'una idea original del cronista casteller Efren Garcia, i es preveu que estigui enllestit a finals d'octubre. El documental se centrarà en les emocions i la superació de les dificultats.

APLAUDIMENTS

Aletes cap al cel

Les primeres aletes del cap de setmana passat van ser en homenatge a Ramon Rovira, el casteller dels Minyons de l'Arboç mort la setmana passada. Les actuacions no es van suspendre per desig de la família, però el món casteller va voler retre-li homenatge amb pilars de dol a l'inici de les actuacions, i amb alguns pilars al funeral, a l'Arboç.

Els Xiquets, sisens

Després d'una setmana tranquil·la, el rànquing arriba ara totalment remenat. El canvi més destacat és la sisena posició dels Xiquets de Tarragona, que superen així una Joves de Valls en hores baixes. També pugen els Xiquets de Reus, amb el primer tres de vuit descarregat enguany, i els Castellers de la Vila de Gràcia, amb la primera clàssica de vuit. Tanquen la classificació els Marrecs de Salt, que ja han plantat dos quatres de vuit i han desbancat uns Sagals d'Osona que feia mesos que tancaven el top 15.

A més dels canvis de posició, la majoria de colles han sumat un grapadet de punts: Sant Cugat, Barcelona, Sabadell, Jove de Tarragona, Vella de Valls i Castellers de Vilafranca, que ja ha superat la increïble xifra dels 20.000 punts, cosa que suposa una mitjana de 4.000 punts per actuació puntuable. I és que, encara amb moltes places per visitar, els verds ja han aconseguit enguany tretze castells de gamma extra. Estan en una altra òrbita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.