Societat

Tret de sortida al nou curs marcat per la normalitat

Les protestes de les famílies amb alumnes en instal·lacions provisionals són les incidències més destacables

Hi ha places sense cobrir en alguns centres i falta de sincronia amb el transport urbà

La normalitat va ser la tònica general en el començament del nou curs escolar. Les principals incidències van ser les concentracions de protesta abans de l'inici de les classes convocades per les famílies que demanen al Departament d'Ensenyament que compleixi el calendari de construcció de nous centres.

Una de les concentracions més massives va ser la que va aplegar prop d'un centenar de pares i alumnes de l'escola Montserrat Vayreda de Roses. Aquest centre fa set anys que està en barracons i tant les famílies com els mestres demanen a la Generalitat que es desencalli el projecte. La presidenta de l'AMPA, Paqui Guijarro, va dir que continuaran les protestes mentre no se solucioni. “Hi ha nens que van començar P3 amb barracons i fan quart i encara no tenen escola”, va afegir.

En canvi, a l'escola Rosa Sensat de Reus, el primer dia del nou curs va ser una continuïtat de l'últim del juny. Aquest centre és un dels 442 que manté la sisena hora i, a més, ha aconseguit excloure el cicle infantil de fer aquesta hora extra, a diferència de la previsió inicial del departament. “Per sort, no tenim cap canvi respecte al curs passat i mantenim el mateix horari des de l'any 2007”, explicava la directora, Elena Prats.

Prats únicament es va lamentar de la baixa d'una administrativa, que, amb les retallades, no sap si serà coberta. A l'institut Lliçà d'Amunt II –que és un dels 38 nous centres d'enguany i, a més, està inclòs en el pla pilot de la jornada intensiva–, tot va anar sobre rodes. El centre únicament espera que es cobreixin les places de conserge i administratiu que “encara no han arribat”, deia el director, Albert Alicarte.

L'institut, que s'estrena amb dos grups de primer d'ESO, va començar ahir a fer l'horari intensiu. “Hem hagut de fixar l'hora d'entrada a un quart de nou del matí per ajustar-la als horaris del transport urbà”, assenyala Alicarte. Pel que fa a la sortida, hi haurà alumnes que trigaran fins a mitja hora per poder agafar el bus. Per aquesta raó, s'ha habilitat un espai pròxim perquè no hagin d'esperar al carrer.

La sincronia entre l'horari dels centres escolars i el del transport urbà va causar ahir problemes al Vendrell. Molts alumnes van arribar tard a classe i l'Ajuntament ja va anunciar que ajustarà els horaris de pas dels busos.

LA XIFRA

4.640
centres
van començar ahir les classes en un inici de curs marcat per l'absència d'incidències destacades.

LA FRASE

Conciliar la vida laboral i familiar no ve de mitja hora, però és una qüestió que no tenim ben resolta
Irene Rigau
consellera d'ensenyament

L'escola pública s'estrena en l'ús dels uniformes

La primera escola pública a adoptar uniforme, la Màrius Torres de l'Hospitalet de Llobregat, va ser ahir el centre de totes les mirades. Molts alumnes van dir que no se sentien gaire còmodes amb la roba.

Una pissarra a la cuina de l'escola d'Almenar

A l'escola d'Almenar (Segrià) ja fan classes, fins i tot a la cuina. Portaveus de l'AMPA explicaven: “Per falta d'espais i l'augment d'alumnat, enguany hem col·locat una pissarra a la cuina i la usarem per fer classes.” A Sidamon (Pla d'Urgell), fa 12 anys que esperen una escola nova per evitar les humitats que ara tenen. A Sort (Pallars Sobirà), van fer les classes enmig de les obres.

j.t.

La ‘marea groga' torna a envair Badalona

Els pares i mares de Badalona es van vestir amb samarretes grogues de protesta, tal com va proposar la plataforma ciutadana que vetlla “per l'ensenyament públic i de qualitat” a la ciutat.

j.n.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA
societat

Els càmpings de la Costa Brava, principal allotjament turístic català

roses