El Punt Casteller

Minyons a fons

Els terrassencs no afluixen aquest cap de setmana i ja pensen en fins a tres gammes extra per la festa major

Calma abans de la tempesta. Aquest cap de setmana es preveu ben poc intens a les places catalanes. I és que la major part de les colles capdavanteres tenen altres plans: per exemple, els Castellers de Vilafranca són de viatge relaxat al Festival Mundial de Tilburg i els Capgrossos de Mataró celebren els seus 15 anys amb castells més aviat simbòlics. Tot això passant per Valls, un altre món, on Vella i Joves tindran una activitat frenètica d'assaig preparant a corre-cuita la propera batalla de Sant Joan. Hi ha, però, una excepció: els Minyons de Terrassa. Els malves volen demostrar que la caiguda a Mataró només va ser un accident que no espatlla el seu bon inici de temporada, i ho volen fer ja aquest cap de setmana en la diada d'aniversari dels Castellers de Barcelona. El plat principal del menú malva, si els assajos van en la bona direcció, serà el tres de nou amb folre. Un castell que podrien acompanyar amb el pilar de set, el quatre de vuit amb el pilar i el dos de vuit amb folre. Els Minyons, doncs, van amb la cinquena posada i als assajos ja estan treballant de valent de cara a la seva festa major de principis de juliol. Si l'any passat ja van descarregar un gamma extra en aquesta festa, Nani Matas declara que la seva il·lusió és «fer-ne com a mínim dos». Els terrassencs tenen la vista posada en el dos de nou i el pilar de vuit amb folre i manilles. Però ara toca agafar-se fort, ja que no descarten tampoc el colossal tres de deu. Déu n'hi do.

Pel que fa a la resta de colles punteres, no es plantegen cap gamma extra fins a finals de juliol. Aquest és el cas dels Capgrossos de Mataró, que volen alçar el dos de nou a casa, per la diada de les Santes, i dels Castellers de Vilafranca, que volen fer el pas als extra entre les Santes i la festa major de Vilanova.

Solsona castellera

Potser la millor notícia d'aquesta setmana, però, és l'estrena d'una colla: els Castellers de Solsona. Dissabte seran batejats pels Margeners de Guissona i els Salats de Súria, dues colles també de nova fornada. Això creix.

Solsona (Solsonès)
Dissabte 18, a les 18 h, a la plaça del Camp, actuació de bateig dels Castellers de Solsona, amb els Margeners de Guissona i els Salats de Súria com a padrins.
Barcelona (Barcelonès)
Diumenge 19, a les 12 h, a la plaça de Sant Jaume, diada del 42è aniversari dels Castellers de Barcelona, amb els Minyons de Terrassa i els Xiquets de Reus com a colles convidades.
Sabadell (Vallès Occidental)
Diumenge 19, a les 12 h, a la plaça Sant Roc de Sabadell, diada de Festa i Tradició amb la participació dels Castellers de Sabadell, els Sagals d'Osona i els Castellers del Poble Sec.
Barcelona (Barcelonès)
Diumenge 19, a les 12 h, a la plaça del Raspall, diada d'aquesta plaça amb els Castellers de la Vila de Gràcia, els Castellers de Sants i els Castellers d'Esplugues.
Perpinyà (Rosselló)
Diumenge 19, a les 11 h, diada amb els Castellers del Riberal, els Castellers de Cerdanyola i la Colla Castellera Global de Salou.
XIULETS

Castells de retallada

De retallades n'hi ha per a tothom, i els castells no són una excepció. Alguns ajuntaments han reduït el pressupost per a diades i la Generalitat ha retallat la despesa en cultura popular, que afecta els castells, sobretot en els desplaçaments internacionals. Això coincideix amb la declaració d'aquesta activitat com a Patrimoni de la Humanitat, i és justament ara quan més s'hauria de promocionar arreu. Les vaques magres són per a tothom, però cuidem les coses que porten valor afegit i poden internacionalitzar i promocionar el nostre país.

L'ANÈCDOTA

Tret de sortida

Sant Joan ha marcat des de sempre l'inici de la temporada. Enguany, el consistori vallenc ha volgut remarcar aquesta data amb la figura del padrí de les colles de Valls, que enguany serà Josep Cuní. Aquest dissabte es presentarà en un acte on llançarà la moneda que decidirà l'ordre de sortida de la primera diada d'alt voltatge.

APLAUDIMENTS

Matrimoni patrimoni

Els castells i la Patum, els dos Patrimoni Immaterial de la Humanitat de casa nostra, ja han iniciat la seva relació. Diumenge els Castellers de Vilafranca van oficialitzar-la en una plaça de Sant Pere de Berga plena de gom a gom, on també van ser-hi alguns balls de la Patum. Per molts anys!

Els verds es refermen

Berga va tenir diumenge passat la millor diada des que ha començat la temporada, amb els Castellers de Vilafranca. Els primers quatre de nou amb folre i cinc de vuit han donat una injecció de punts als verds que els ha servit per augmentar la distància respecte dels seus perseguidors, els Minyons de Terrassa i els Capgrossos de Mataró, les altres dues colles de nou d'aquesta nova temporada. Esperant hi ha les colles de Valls, pendents de Sant Joan, però amb una Vella que ha pujat una plaça i supera els Capgrossos. Qui també ha pujat una posició ha estat la Jove de Tarragona, que s'ha situat en el grup de les sis colles que solien ser capdavanteres l'any passat.

El rànquing continua una setmana més destacant les colles revelació, amb unes posicions impensables fa uns mesos per als Castellers de Sabadell i de Sant Cugat. Lleida recupera el top 15, encara amb absències destacades, com ara els Nens, els Xiquets de Tarragona i els Xicots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.