Societat

festes

Ponts reparteix vuit mil racions de Ranxo

Milers de persones participen en una de les festes gastronòmiques més populars de les terres de Ponent

Com és tradicional cada dimarts de Carnestoltes al municipi de Ponts (Noguera) es van repartir ahir prop de 8.000 racions del seu popular Ranxo. La tradició explica que el Ranxo és un plat que es repartia entre la gent necessitada abans de la Quaresma per tal que agafessin forces i actualment s'ha convertit en una festa que aplega milers de persones a l'avinguda Valldans de Ponts amb olles, cassoles i recipients de tota pena per endur-se'n una bona ració a casa. El Ranxo està cuinat principalment amb carns diverses, verdures, llegums i brou. Una seixantena de cassoles i una trentena de cuiners l'han elaborat des de les cinc del matí fins a les dues del migdia, moment en què s'ha repartit.

L'Ajuntament de Ponts fa dos anys que programa una sèrie d'activitats paral·leles com ara un mercat gastronòmic amb productes de la Noguera. La tradició també explica que la vigília de Carnaval, els veïns de Ponts passaven casa per casa per recollir el màxim possible d'ingredients per elaborar el Ranxo. Ahir, però, van ser pocs aquells que entregaven ingredients quan els passava la comitiva que porta a terme aquesta acció coneguda com a 'Lali-Lali'.

Una de les persones més carismàtiques de la festa del Ranxo és la Adoración García, de 74 anys, que fa més de cinquanta que és cuinera del plat i des d'en fa sis està al capdavant de la trentena de cuiners que fan el Ranxo. L'Adoración va explicar ahir que enguany s'han cuinat 60 gallines, 100 pollastres, 60 quilos de vedella, 70 de cansalada, 60 quilos de botifarra negra, 15 quilos de ceba, porros, 60 quilos de cigrons i 60 de mongetes, uns vuitanta de patates, cols, cinc quilos de tomata, una seixantena de pasta de sopa, uns quaranta d'arròs i prop de vint quilos de sal.

Com és habitual, al Ranxo també s'hi deixen veure diferents representants de partits polítics i institucions. Ahir van visitar la festa gastronòmica, entre d'altres, el president d'ERC, Joan Puigcercós, i el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Nova edició de Guíxols Flors amb molta participació

SANT FELIU DE GUÍXOLS
GIRONA

Els castells, protagonistes del primer diumenge de Temps de Flors

GIRONA
SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

Col·lapse general a Rodalies que es pot allargar a demà dilluns

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot