Societat

tribunals

El Catsalut, condemnat a pagar un milió d'euros a una pacient incapacitada

La dona va tenir greus danys neurològics després d'una operació digestiva a l'hospital de Sant Pau

L'asseguradora pública recorrerà la sentència

Un milió d'euros (1,3 milions, si s'afegeixen els interessos i les costes) és la quantitat amb què, segons una sentència del jutjat contenciós administratiu número 17 de Barcelona, el Catsalut haurà d'indemnitzar una dona que va quedar incapacitada per greus lesions neurològiques després d'una intervenció digestiva l'abril del 2007 a l'hospital de Sant Pau. Es tracta d'una condemna històrica, ja que, segons l'advocat José Aznar, representant de la família i lletrat de l'associació El Defensor del Paciente, a l'Estat espanyol només hi ha tres precedents (a València, Madrid i Barcelona) pel que fa a una indemnització tan elevada per una pràctica mèdica. El Catsalut, però, va anunciar ahir que recorrerà la sentència.

La dona, que ara té 32 anys, es va sotmetre fa quatre anys a una lligadura de varius esofàgiques que es va complicar fins al punt que ara presenta una disminució del 79%, té afectades la parla, la mobilitat, trastorns psíquics i necessita atenció les 24 hores del dia.

La pacient havia estat intervinguda amb anterioritat, el novembre de 2005, de la mateixa patologia al mateix hospital. Llavors ja va tenir complicacions, que va superar. Precisament aquesta circumstància és la que, segons l'advocat José Aznar, hauria justificat que la pacient quedés en observació quan li van practicar la segona intervenció, cosa que no va succeir. Al contrari, la lligadura –en què li van col·locar unes bandes elàstiques– es va fer de manera ambulatòria i la dona va marxar cap a casa tres hores després, quan va tenir vòmits hemorràgics i un xoc hipovolèmic (el cor perd capacitat per bombejar) que li va causar els danys neurològics.

En la sentència, que no es ferma, el jutge conclou que la intervenció va comportar un risc “desproporcionat” per a la pacient, que, d'altra banda, no va firmar cap document de consentiment informat. El jutge també considera que l'alta es va donar precipitadament i que les complicacions no es van tractar amb els mitjans idonis. Segons la sentència, si la pacient s'hagués quedat ingressada s'haurien pogut prevenir els danys, especialment els neurològics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Gael Rodríguez
Alcalde de Portbou per Sumem x Portbou (PSC)

“Podem dir que finalment Portbou té projecte”

Portbou

La regla, el tabú menstrual

Barcelona
educació

Torna la lluita al carrer i a l’aula

Barcelona
La crònica

Mutilats inesquinçables

MEDI AMBIENT

El Maresme farà el projecte per reomplir l’aqüífer de la Tordera

Mataró
SALUT

El programa per a la prevenció i l’abordatge de l’obesitat infantil es posa en marxa a 35 municipis

BARCELONA

La malaltia que callen

Barcelona
SOCIETAT

En Joan, en Musa i les cosidores, un exemple de la diversitat de Salt

salt

L’AMB impulsa un servei metropolità de moto elèctrica compartida

Barcelona