Societat

La contra

El mestre de pastors té corda

L'Ajuntament de Molló i Agricultura homenatgen el pastor de Molló, en Cisco del Carol, per la seixantena d'anys que ha tingut cura a Rojà de les eugues i els pollins de la Tria d'Espinavell

En Cisco del Carol, el pastor de Molló que ha superat la vuitantena, em deia ahir feliç i serè que se li va acabant la corda. Ho deia fent referència al fet que es va trencar el fèmur i ha hagut d'estar hospitalitzat a Campdevànol. No us ho creieu pas. A aquest home del Pirineu, potser sí que se li acaba la corda a les cames, però no pas al seu ànim, i així ho revelen els seus ulls, que continuen vigorosos com els isards de la zona. Ja havien arribat totes les eugues i les seves pollines, les seves eugues, i en Cisco estava assegut al costat del seient del conductor d'un tot terreny a les planes d'Espinavell esperant l'hora de rebre de mans de l'alcalde de Molló, en Lluís Pairó, el títol de fill il·lustre i la medalla del poble, pels més de seixanta anys que entre Sant Joan i Sant Miquel ha tingut cura del bestiar a Rojà (Conflent), i ha mantingut viu el dret de pastura dels pastors locals adquirit al Tractat dels Pirineus, l'any 1969. El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, i el director dels serveis territorials d'Agricultura, Josep Guix, li van regalar una placa on es podia llegir: “Al mestre de pastors, Francesc Pastoret, en Cisco del Carol, ramader de muntanya, pastor transhumant i mestre de pastors”. Com tants d'altres ahir a Espinavell, el vaig felicitar i me'n vaig acomiadar fins a l'any vinent. Ell forma part de la història i és, en aquelles planes i el dia de Sant Eduard, un element imprescindible de la postal de la Tria.

Seguint una tradició ancestral, el dia de Sant Eduard, el 13 d'octubre, Espinavell és el principal referent del periple gironí de fires ramaderes dels cavalls hispanobretons iniciat el diumenge passat a Ribes de Freser i que es culminarà dilluns a la Fira de Sant Lluc d'Olot i, a final de mes, a la de Sant Narcís de Girona. A principi de novembre, hi ha també la de Puigcerdà. Ahir, van baixar des de Rojà uns 350 caps de bestiar de 18 explotacions. Com sempre, a Espinavell, els esperava molta gent –no tanta com els altres anys–. Cada ramader els va repartir en corrals i va començar la Tria. En aquesta ocasió, es van recuperar els preus –entre 350 i 425 euros per pollina–. La cooperativa ramadera de Molló i Cuines de la Vall de Camprodon van oferir tastets de carn de poltre i es va presentar un llibre de receptes. Els premis van ser per a Can Canilla de Molló per la millor euga; per a Guillem Pastoret de Molló, pel millor semental; per a Joan Moret de Llanars, per la millor pollina i la millor parella, i per a Can Freixa de Molló, pel millor lot. Rosa Gil va guanyar el sorteig del pollí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La UB assegura que els acampats no interferiran a la zona de votació

BARCELONA
societat

Arrenca una nova edició de Temps de Flors, amb cues de gent des de primera hora del matí

girona

Tracten 32 palmeres per evitar la presència de l’escarabat morrut

SABADELL

Mor una dona de 80 anys atropellada al passeig de Fabra i Puig

BARCELONA
societat

El Cercle Empresarial recull 10.000 euros per al Banc dels Aliments

girona
societat

L’Ajuntament tanca la carpeta del projecte fallit del ‘Bloom’

girona

Cent anys del santuari de Lourdes d’Arenys de Munt

Arenys de Munt
BARCELONA

Una aurora boreal es deixa veure al cel de Catalunya

POLICIAL

Interior tria el comissari en cap, Eduard Sallent, com a major dels Mossos

barcelona