Societat

Planter de pastors

Món rural

El sector primari està en crisi a Catalunya i al Pallars Sobirà s'hi estan buscant solucions. La de pastor és una professió que tradicionalment s'ha reduït a l'aprenentatge casolà i les poques escoles que hi ha a l'Estat s'han concentrat fins ara al País Basc. A les terres pallareses cada cop hi ha menys pastors i algunes explotacions ramaderes s'estan veient obligades a tancar. Amb la finalitat de revifar l'activitat a la comarca neix el projecte Grípia. Territori ramader, que acaba de crear la primera escola de pastors de Catalunya.

"Els pastors de la regió són pocs i es fan grans. Amb la nova escola volem facilitar als joves que s'hi vulguin dedicar una formació eficaç i especialitzada, que els permetrà treballar en explotacions ramaderes o bé crear els seus propis projectes. Volem que vinguin joves de tot arreu per formar-se i si és possible, que es quedin aquí" explica una portaveu del projecte. "El gran avantatge és que ho podran fer a prop de casa, a les mateixes terres catalanes, entrant en contacte directe amb la ramaderia típica de Catalunya" afirma.

El projecte Grípia ha estat creat per dues entitats del Pallars Sobirà: l'empresa Montanyanes i l'Associació Rurbans i es durà a terme durant el 2009. L'objectiu principal és fer possible aquest relleu generacional de les explotacions ramaderes de muntanya a través de la incorporació de joves a l'activitat, la gestió sostenible de les explotacions i la dinamització del sector fent-lo viable econòmicament. És el primer projecte d'aquestes característiques que es fa a tot Catalunya i es constitueix com a pla pilot a les zones de muntanya.

Del periodisme al pasturatge
L'Esteve Garrell, de 37 anys, va néixer a Granollers però fa dos anys, cansat de la vida cosmopolita,  va decidir traslladar-se amb la família al Pallars Sobirà. Ara viu a Estac, un poble de la comarca, i ja ha presentat la seva sol·licitud per entrar a l'escola: "El que fa diferent i únic aquest curs és que permet l'especialització en la ramaderia de Catalunya".

Garrell formava part del projecte Grípia, dedicant-se a la comunicació, però ha acabat apuntant-se al curs. Segons explica, els motius han estat diversos: "Em trobava sense feina i ja no m'interessava el periodisme, que era el que havia estudiat a Barcelona. Fa dos anys que visc aquí i el fet d'estar envoltat de ramaders m'ha anat despertant un fort interès cap a la professió de pagès."

L'Escola de Pagesos i Pastors de Grípia pren el model de les escoles de pastors d'Astúries i les escoles oficials del País Basc, l'Atzain Eskola i l'Escola de Pastors d'Iparralde. Dirigida a tot el sector ramader de la comarca, es converteix en una alternativa per als catalans. Neix amb la idea de formar pagesos i pastors vinculats a tot tipus de bestiar que pasturi per les muntanyes pallareses: ovelles, vaques de carn i de llet, egües, rucs, i vol facilitar eines per a l'organització de la professió.

La demanda sobrepassa l'oferta
La demanda per inscriure's ja sobrepassa l'oferta. Són 35 les sol·licituds que l'Associació Rurbans ha rebut fins ara mentre només es disposa de 30 places, que es corresponen amb les explotacions ramaderes. La data límit per presentar sol·licituds és el 23 de març i una condició indispensable per formar part de l'escola és estar empadronat a qualsevol municipi de l'àmbit rural català. Un cop rebudes totes les sol·licituds, Rurbans procedirà a la selecció: "Prioritzem aquells que vulguin quedar-se a la comarca, perquè la finalitat del projecte és que la professió de pagès a la regió revifi".

Fins ara el perfil dels aspirants és variat, encara que predominen els homes sobre les 9 dones que s'hi han presentat. La franja d'edat oscil·la entre els 20 i els 30 anys, però excepcionalment tres joves de 16 anys també han lliurat la sol·licitud d'inscripció a la nova escola.

Pel que fa a la procedència, tots els que desitgen inscriure's provenen de comarques catalanes. Així és com les organitzacions fundadores del centre han volgut donar una empenta a tots aquells joves que, com l'Esteve, s'han imaginat pasturant un ramat d'ovelles, de vaques o de qualsevol tipus de bestiar propi de la ramaderia catalana. Ara, estudiar per ser pastor és possible a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.