Societat

S'encarrila el traspàs de Rodalies Renfe

La Comissió Bilateral Estat-Generalitat donarà llum verda al traspàs del servei ferroviari aquest dimarts

La ministra d'Administracions Públiques, Elena Salgado, i el conseller de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, presidiran aquest dimarts la tercera reunió de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, en què donaran llum verda al començament de les negociacions per traspassar Rodalies de Renfe a la Generalitat abans del gener del 2008.

En virtut de l'anunci del president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, durant el debat de l'estat de la nació, es dóna per fet que el principal resultat de la reunió de demà serà l'obertura de la ponència que ha de formular, abans del gener, una proposta tècnica per fer el traspàs de la gestió del servei de Rodalies a Catalunya.

El Govern català reclama a més que aquest traspàs vagi acompanyat de compromisos concrets d'inversions de l'Administració central a la xarxa ferroviària de Rodalies i de Regionals catalana.

Més traspassos
A més de la ponència sobre Rodalies, el Govern confia a obrir també noves ponències de traspàs d'altres matèries, seguint el llistat de 40 competències prioritàries que el conseller Saura va portar en l'anterior reunió de la comissió, començant per Inspecció de Treball, Seguretat Social i Protecció Civil.

De les 10 ponències de traspàs que resten avui obertes, s'espera poder tancar alguna altra ponència més en la reunió de dimarts. El mateix Saura ha assenyalat aquest mes ordenació del litoral, beques, seguretat privada i l'Hospital Clínic com alguns dels traspassos oberts que podrien finalitzar-se en la reunió.

Així mateix, la intenció del Govern que a la reunió es constitueixin dos grups de treball per formular propostes concretes de desclassificació dels aeroports de Sabadell, Reus i Girona, i de creació el consorci que haurà de gestionar l'aeroport del Prat.

Tractat de la UE
També es discutirà a la reunió de demà sobre com fer efectiva la participació de la Generalitat en el posicionament de l'Estat respecte al recent reformat Tractat constitucional de la Unió Europea (UE), en virtut del que estipula l'Estatut.

Per avançar en totes aquestes qüestions, les negociacions han estat constants durant els últims mesos i fins i tot, el dia d'avui, Salgado i Saura tenen prevista la seva última reunió preparatòria a les set del vespre a Madrid.

A la reunió de dimarts, que es farà al Ministeri d'Administracions Públiques, hi assistiran, per part de l'Estat, el secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, el secretari d'Estat d'Infraestructures, Víctor Morlan, el secretari d'Estat de Cooperació Territorial, Fernando Puig de Bellacasa, el secretari general de la Unió Europea (UE), Miguel Ángel Navarro, i el delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel.

En la part catalana, acompanyaran Saura els consellers d'Economia i Finances, Antoni Castells, el de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, el de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, la secretària del Govern, Laia Bonet, el delegat de la Generalitat a Madrid, José Cuervo, i la secretària per a la UE, Anna Terrón.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.