Societat

canvi climàtic

Les morts per calor augmenten un 30% en els darrers vint anys a Europa

L’informe de l’OMM i Copernicus sobre l’estat del clima confirma que el 2023 va ser l’any més calorós registrat d’ençà que es tenen registres

Avisa que el 2024 podria ser encara més càlid

El 2023 ha estat l’any més càlid d’ençà que es tenen registres, és a dir, des de 1850, segons l’informe presentat aquest dilluns per l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) i el Servei Copernicus de Canvi Climàtic (C3S), que adverteixen que el 2024 encara podria ser més calorós. L’estudi sobre l’Estat del Clima Europeu alerta que Europa és el continent que més de pressa s’escalfa i l’increment de temperatura ja està per sobre ja és de 2,3 graus per sobre del nivells preindustrials. A més, destaca que la mortalitat relacionada amb la calor s’ha disparat un 30% en les últimes dues dècades a tot Europa. D’aquest augment no se’n salva gairebé cap racó del continent, ni tan sols al nord, ja que els investigadors dels dos centres l’han detectat en el 94% de les regions estudiades.

L’estrès tèrmic, que mesura el risc que el clima pot afectar a la salut humana, es considera “extrem” si en un dia se superen els 46 graus, fet que va passar més d’una dotzena de cops a Europa l’any passat en àrees de l’Estat espanyol; l’Estat francès; Itàlia; Grècia i Turquia.

L’informe recorda que la mortalitat relacionada amb les altes temperatures a Europa ha augmentat al voltant d’un 30% en els darrers vint anys. No hi ha dades exactes de 2023, tot i les onades de calor de l’estiu de l’any anterior van causar més de 60.000 defuncions segons alguns estudis. Sí que es van comptabilitzar 63 morts per tempestes, 44 per inundacions i 44 més per incendis forestals el 2023.

L’any passat va un dels més càlids per Europa d’ençà que es tenen registres. Les temperatures van estar per sobre de la mitjana durant 11 mesos, i el setembre del 2023 va ostentar l’infaust rècord de ser el més calorós de la història., segons l’informe.

D’altra banda, les precipitacions registrades l’any passa a Europa van ser un 7% superiors a la mitjana a causa principalment de les tempestes registrades entre l’octubre i el desembre. Les inundacions a Europa el 2023 van afectar, segons l’estudi, 1,6 milions de persones i van causar més de quatre cinquenes parts de les pèrdues relacionades amb el clima a Europa, que van elevar-se a uns 13.400 milions d’euros.

Tot i aquestes dades alarmants, l’informe presenta xifres per a l’optimisme com ara un percentatge rècord (43%) d’electricitat generada per fonts renovables el 2023, davant el 36% de l’any anterior. Per segon any consecutiu, a més, l’energia generada per fonts renovables va superar la produïda pels combustibles fòssils a Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto