Societat

Descobrint Caterina Albert

L’Espai Víctor Català de l’Escala, un ambiciós projecte amb tres zones, és a la recta final i se n’inicia la museïtzació

El Clos del Pastor, la casa on el seu nebot va preservar el fons d’Albert, serà la clau de volta que permetrà aprofundir en l’autora

El coneixement i l’estudi de la vida i obra de l’escriptora i artista Caterina Albert (l’Escala,1869 -1966), coneguda amb el nom de ploma de Víctor Català, farà aquest any un pas definitiu amb l’acabament de l’Espai Víctor Català, que l’Ajuntament de l’Escala porta a terme –en la seva darrera fase– a la casa Clos del Pastor. Aquest és un projecte que vol ajudar a comprendre l’autora de Solitud (1905), obra literària cabdal del modernisme.

La directora del Museu de l’Anxova i la Sal i arxivera municipal, Lurdes Boix, explica que es tancarà així el cercle d’una ambiciosa proposta que, amb el nom d’Espai Víctor Català, permetrà resseguir la trajectòria de l’escriptora a través de tres zones molt definides: la primera, la capella de Santa Reparada; la segona, la casa Alfolí, un edifici del segle XVIII, on hi ha el fons documenta de l’autora, i, finalment, el tercer, aquest que ara s’acabarà, el Clos del Pastor, concretament recuperant especialment la caseta situada al jardí, on el nebot tenia el fons. Tots, i, segons Boix, cadascun amb la seva pròpia idiosincràsia, “són clau per fer una immersió en el món d’aquesta autora”. Al Clos del Pastor, en una actuació que ha costat 675.000 euros –55.000 de museïtzació–, s’han recuperat, entre altres elements, els bancs modernistes, catalogats com a béns mobles, després d’anys de degradació. Aquesta actuació, que va costar prop de 90.000 euros, de fet, va marcar l’inici.

El regal d’una admiradora

Aquesta finca, també anomenada Casa de Víctor Català, va ser condicionada amb la tanca exterior l’any 1915. Una admiradora de l’autora, Antònia Bartomeu i Baró, en morir el 1934, la hi va llegar com a agraïment a la seva amistat i a les moltes tertúlies que s’hi havien fet. El nebot de l’escriptora, el prestigiós músic Lluís Albert, va saber, amb tenacitat i amb recursos propis, respectar durant més de cinquanta anys la integritat del fons. Albert en va habilitar una part, a manera de museu, permetent la consulta dels investigadors a hores concertades. El pas del temps i l’edat el van portar a vendre la casa i, també, a cedir el fons de l’autora a l’Ajuntament.

El projecte de museïtzació, que ja s’ha posat a licitació, ha anat a càrrec de BBCR, estudi on treballa l’escalenca Rosa Ros, premi Gaudí pel film El fotògraf de Mauthausen (2019) i gran coneixedora de l’obra literària d’Albert. L’objectiu, ara sí, és fer-hi un petit museu, amb un audiovisual que explicarà la trajectòria vital, intel·lectual i artística de l’escriptora. L’espai exterior, el jardí, es destinarà a la celebració d’actes relacionats amb l’autora o a altres activitats culturals. Per fer atractiva la visita, també s’ha rehabilitat torre quadrada a la qual s’accedeix a través de l’escala del jardí, que permetrà tenir unes grans vistes de l’Escala.

Un espai indispensable
El Clos del Pastor el va adquirir l’Ajuntament el 2017 arran de la cessió de l’hereu, Lluís Albert, del llegat de l’escriptora. Una bona part dels documents cedits a l’Ajuntament es van restaurar i són a l’arxiu municipal, situat a l’Alfolí de la Sal. En aquest edifici hi ha el primer espai, seu de la càtedra Víctor Català d’estudis sobre el modernisme de la Universitat de Girona. A l’Alfolí s’hi pot veure una rèplica de l’original de ‘Solitud’, entre altres obres i documentació. Albert va mostrar interès per diferents tècniques pictòriques, com ara l’oli, el pastel, l’aquarel·la, les ceres, el llapis i el carbó. Va pintar retrats, el poble i el jardí de casa, entre altres temes.
Josep Bofill Alcalde de l’Escala

“Estem davant d’un autora extraordinàriament actual”

L’alcalde de l’Escala, Josep Bofill, destaca la importància d’aquesta actuació, no només per fer un homenatge a l’escriptora, sinó per l’impuls que representarà per a la divulgació d’una autora extraordinàriament actual que cal reivindicar per a les futures generacions.

Un espai clau per a la figura d’Albert?
Totalment. Al Clos del Pastor, hi hauran de tenir una presència importants peces singulars de la pintura i de literatura de l’autora per tal de fer la visita més atractiva i poder comprendre l’abast de la seva figura. Pensi que estem davant d’una autora extraordinàriament actual. Una prova és la seva obra més coneguda, Solitud.
Es tanca el cercle, amb aquest espai?
Sí, ja podem afirmar que l’Espai Caterina Albert, amb les seves tres zones, amb temàtiques diferents, ens permetrà aprofundir en el seu llegat. Per un costat, tenim a l’Alfolí de la Sal el seu fons documental i l’ermita de Santa Reparada, que va ser propietat de la família Albert i que l’autora va fer rehabilitar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell